More

  Turski golub procijenjen na više od 15.000 eura

  spot_imgspot_img

  Primjerak turskog goluba prevrtača nazvan “Kralj” iz Adiyamana u Turskoj, procijenjen je na 100.000 lira (oko 15.300 eura), a vlasnik odbija ponude da ljubimca zamijeni za automobil, javlja Anadolu Agency (AA).

  Uzgajivači širom zemlje, a i šire, poklanjanju posebnu pažnju uzgoju goluba ove vrste koja svojim izgledom plijeni veliku pažnju na tržištu.

  Na cijenu utječu boja i druge fizičke karakteristike. Dok jedni žele novcem kupiti ove ptice koje u prosjeku žive 15 godina, drugi za njih nude pokretnu, pa čak i nepokretnu imovinu.

  Erkan Turkoglu je prošle godine “Kralja” kupio od čelnika Udruženja za zaštitu i uzgoj ptica u Adiyamanu, a kazao je kako mnogi žele pticu staru 2,5 godine.

  Turkoglu je za AA izjavio kako su mu pojedinci za pticu nudili automobil vrijednosti 35.000-40.000 lira (oko 5.000-6.000 eura) što nije prihvatio.

  “Dolazili su ljudi i u zamjenu nudili automobil. Davali su ključ, ali nisam želio razmjenu. To su bili automobili od 35.000-40.000 lira, a ja za ‘Kralja’ želim 100.000”, rekao je Turkoglu.

  Uzgojem ptica bavi se 30 godina. Za pticu ”Herkula“, koji je jedan od predaka ”Kralja”, 2012. nudili su mu 25.000 lira (oko 3.800 eura), ali ni tu cijenu nije prihvatio.

  Herkul je uginuo 2014. godine, a Turkoglu se izričito vezao za njegovog potomka.

  Čelnik Udruženja za zaštitu i uzgoj ptica u Adiyamanu Nizamettin Fidanci izjavio je kako je udruženje osnovano 1997. godine i da broji 127 članova.

  Dodao je kako su članovi udruženja do sada osvojili medalje i pehare na više od 50 takmičenja.

  Dodao je kako za ova takmičenja u Turskoj interes pokazuju domaći, ali i strani uzgajivači. Fidanci je rekao kako ptice budu ocjenjivane na osnovu 12 kriterija, među kojima su oblik i dužina krila, kljuna, boja perja i tome slično.

  Istakao je kako su ptice za njih poput članova porodice i da polažu veliku pažnju u njihovu ishranu.

  Smatra kako je uzgoj ptica svojevrsna terapija i način opuštanja, a ne samo hobi.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty ÷ = 6

  Čitano

  Povezani članci