Turska: Policijski ronilac zaplivao u jezeru okovanom ledom da bi spasio štene

  Štene je navodno na ledenoj površini jezera Sihke tražilo hranu, a zatim je led pukao pod njegovom težinom i pas je potonuo.

  Foto: AA

  Policijski ronilac u turskoj provinciji Van Burak Okten, probio je led i od sigurne smrti spasio štene koje je upalo u ledom okovano jezero, javlja Anadolu Agency (AA).

  Štene je navodno na ledenoj površini jezera Sihke tražilo hranu, a zatim je led pukao pod njegovom težinom i pas je potonuo.

  Stanovnici su o tome obavijestili Centar za zaštitu životinja u Vanu, a nakon što mu veterinari s udaljenosti od 150 metara nisu mogli pomoći, o svemu je obaviještena policija.

  U akciju spašavanja uključio se Okten, koji je probio led, ušao u vodu i do psa plivao skoro 150 metara.

  Životinju su na obali pregledali veterinari, a Okten je kazao kako je veoma sretan što ga je spasio, s obzirom na to da je pas duže vrijeme bio u vodi.

  “Bilo je veoma teško doći do psa. Značajno mu je opala temperatura tijela. Bilo je teško za plivati, ali sam sretan što sam ga spasio”, rekao je Okten.

  Dodao je kako je, kada mu se približio, primijetio da pas otežano diše.

  Životinja je potom smještena u veterinarsku stanicu, a posjetili su ga policijski ronioci. Okten je kazao kako će ga policijski službenici udomiti i dati mu ime Buz (tur. led).

  Kazao je kako su mogli čamcem otići do sredine vodene površine, ali da je situacija zahtijevala brzo reagiranje.

  “Bilo mi je hladno i bio sam umoran. U najgorem slučaju bih se onesvijestio, ali ekipa bi me spasila. Ipak, postojala je mogućnost da jedno biće ugine. Nismo mogli rizikovati da se to desi i ispunili smo zadatak. Reagirali smo i spasili ga“, kazao je Okten.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twelve − = 10