Turska osnovala privremenu naučnu bazu na Antarktiku

  Otvaranjem naučne baze, Turska će dobiti status savjetodavne zemlje i postati dio mehanizma koji odlučuje o Antarktiku.

  Foto: AA

  Ministar industrije i tehnologije Turske Mustafa Varank danas je izjavio da je Turska osnovala privremenu naučnu bazu na Antarktiku, čime ulazi u red zemalja koje odlučuju o budućnosti “bijelog kontinenta”, javlja Anadolu Agency (AA).

  U Turskoj će se 31. marta održati lokalni izbori, a ministar Varank je u okviru predizbornih aktivnosti posjetio grad Bolu.

  “Želim iz Bolua objaviti lijepu vijest. Znate da vodimo važan naučni projekt na Antarktiku. Riječ je o projektu koji je pokrenut zahvaljujući vizionarskoj politici našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana”, kazao je Varank.

  On je dodao kako se na Antarktiku trenutno nalazi treća turska naučna misija koja radi na uspostavi privremene naučne baze koja će potom prerasti u stalnu tursku bazu.

  “Prijatelji su nam poslali fotografije s Antarktika. Osnovana je naša privremena naučna baza. Veoma smo ponosni na taj podvig i na to što se naša zastava i tamo vijori”, kazao je Varank.

  Međunarodnim antarktičkim sporazumom iz 1959. godine tim kontinentom upravljaju Naučno vijeće za arktička istraživanja (SCAR) i Vijeće menadžera nacionalnih antarktičkih programa (COMNAP).

  Turska je potpisnica Antarktičkog sporazuma, ali bez vlastite naučne baze ima samo status posmatrača na kontinentu koji je predmet brojnih naučnih istraživanja.

  Otvaranjem naučne baze, Turska će dobiti status savjetodavne zemlje i postati dio mehanizma koji odlučuje o Antarktiku.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fourteen ÷ 2 =