Turčalo: Zaboravljamo najbolje sinove, šta se događa s Bošnjacima?

Ne, greške se ne ponavljaju, jer jednom se dogodi greška, sve poslije toga je izbor. Nažalost, naš izbor!

Spomenik šehidima u centru Brčkog (Foto: Facebook)

Piše: Dževad Turčalo

Ponukan jednim statusom na društvenoj mreži kojeg prati otužna fotografija spomenika u centru Brčkog koji je podignut u sjećanje na odbrambeno-oslobodilačku borbu i najbolje sinove Bosne i Hercegovine, odlučih napisati nekoliko rečenica.

Strašno je da je u centru Brčkog spomenik šehidima u mraku! Iako nije osvijetljen, on svijetli zbog čestite borbe za gole živote i opstanak Bošnjaka u ovome gradu i u muhadžirluku.

Brzo zaboravljamo one koji su dali ono najdragocjenije, svoje živote, da bi mi bili slobodni i ponosni.

Zaboravljamo majke i očeve koje su sanjale ženidbu svojih sinova, a umjesto toga su ih u najboljim godinama ukopavale jer su branili nas, nas koji ih se uopće ne sjećamo i/li onako stidljivo, tiho.

Žalosna je kolektivna „zaboravljivost“, još žalosnije je što na ovome statusu, koji me i ponukao da pišem, vidim politički motivirane komentare, a zanemaruje se ono glavno – „blijeda“ kolektivna svijest i sjećanje koje brzo hlapi.

Kao šlag, ali onaj gorki, ukisli, jeste da danas u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine neće biti mirne šetnje za žrtve genocida u Srebrenici, što je bila praksa u proteklih nekoliko godina i u kojoj je učestvovao veći broj građana.

Pitanje bez odgovora je – šta se događa s Bošnjacima? Završit ću sa onom otrcanom frazom da ponavljamo greške.

Ne, greške se ne ponavljaju, jer jednom se dogodi greška, sve poslije toga je izbor. Nažalost, naš izbor!

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ one = three