Trump najavio povlačenje SAD-a iz Ugovora o trgovini oružjem UN-a

  Novi međunarodni sporazum koji regulira 85 milijardi dolara vrijednu globalnu trgovinu oružjem i municijom stupio je na snagu u decembru 2014. godine

  Foto: AA

  Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će njegova administracija prestati ratificirati Ugovor o trgovini oružjem (ATT) i povući se iz njega, javlja Anadolu Agency (AA).

  Trump je Ugovor o trgovini oružjem UN-a nazivao “pogrešnim” te naglasio da predstavlja ozbiljnu prijetnju američkim slobodama.

  “UN će uskoro dobiti i zvaničnu obavijest da Amerika odbacuje ovaj sporazum”, rekao je Trump u obraćanju na konvenciji Nacionalne asocijacije za oružje (The National Rifle Association – NRA).

  “Potpisat ću odmah, pred mnogobrojnim svjedocima, odluku koja traži od Senata da prekine proces ratifikacije ugovora i da mi vrati, sada već odbijeni, sporazum, ovdje, u Ovalni ured, gdje ću ga se lično riješiti”, kazao je Trump.

  Novi međunarodni sporazum koji regulira 85 milijardi dolara vrijednu globalnu trgovinu oružjem i municijom stupio je na snagu u decembru 2014. godine.

  Aktivisti diljem svijeta pozdravili su ovo kao veliku pobjedu jer nakon više od decenije zagovaranja, Sporazum o trgovini oružjem (ATT) je tada konačno postao međunarodno obavezujući zakon.

  Sporazum o trgovini oružjem uspostavlja najviše standarde za prekogranične transfere oružja i municije i prekida dostave oružja diktatorima i onima koji krše ljudska prava diljem svijeta.

  Ako se kvaliteno provodi, Sporazum o trgovini oružjem ima potencijal spasiti mnoge živote i ponuditi prijeko potrebnu zaštitu ugroženim civilima diljem svijeta.

  Do danas je 101 država ratificirala Sporazum o trgovini oružjem, a 34 su ga potpisale, ali ga još nisu ratificirale.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine × one =