Troje novozaraženih u Brčkom: Dvoje sa Dedinja i jedan policajac

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Šefica Pododjela za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Anđa Nikolić danas je na konferenciji za medije ispred brčanske Gradske vijećnice kazala da su od tri nove osobe zaražene korona virusom na području ove lokalne zajednice, dvije iz bolnice na Dedinju (Beograd), a jedna policijski službenik.

Ona je izjavila da još nemaju detaljnijih podataka o dvije osobe koje su došle sa Dedinja.

“Koliko su proveli kod kuće, to je ono što trenutno ispitujemo. Da li su zaista došli iz Dedinja sa infekcijom, ili je u međuvremenu ostvaren neki kontakt, o tome još nismo uspjeli da dobijemo podatke”, navela je.

Treća novozaražena osoba je policijski službenik koji je radio terenski posao.

“Tu se također ispituju sad kontakti, da li je to bilo vezano za ove klastere ili je, evo, neki novi klaster, vidjet ćemo”, navela je Nikolić.

Alarmantna situacija

Ona je istakla da je već nastupila alarmantna situacija, jer se broj klastera povećava.

“Povećava se i broj ljudi za koje nismo baš ni sigurni odakle ta infekcija dolazi. Zato ja uvijek ponovim da to nije nešto protiv čega treba da se bori Javno zdravstvo, nešto u čemu učestvuje JZU (Javna zdravstvena ustanova), nego svi mi, znači svi građani”, naglasila je.

Ponovila je da je jedini put ka prekidu infekcije smanjenje kontakata, dodavši da će broj oboljelih u BDBiH zavisiti isključivo od frekvencije kontakata.

Video: Kompletna današnja konferencija za medije
Novinar: Adis Mujdanović