More

  Trišić osuđen u SAD-u jer je lagao o ulozi u ratu u BiH

  Bosanski Srbin Milan Trišić, koji je živio u američkoj saveznoj državi North Carolina, osuđen je na 18 mjeseci zatvora zbog toga što je, procesu dobivanja stalnog boravka (Zelene karte) lagao imigracijskim vlastima da nije bio pripadnik nijedne oružane skupine tijekom rata u Bosni i Hercegovini, navodi se u priopćenju koje su potpisali ministar pravosuđa Jeff Sessions i njegovi suradnici, javlja Al Jazeera, prenosi Otisak.ba.

  Trišića (55), koji je živio u gradu Charlotte u North Carolini, osudio je sudac Max O. Cogburn Jr. iz Western Districta iz North Caroline. Prije toga, 18. prosinca 2017. godine, Trišić je priznao da je posjedovao lažne dokumente prilikom ulaska u Sjedinjene Države.

  „Koristeći se lažima i prevarama, Trišić je iskoristio naš imigracijski sustav kako bi ušao u zemlju, nakon čega je dobio stalni boravak u Sjedinjenim Državama“, izjavio je savezni tužitelj Murray dodavši da je “zatvorska kazna od 18 mjeseci samo zato što je, bez imalo sumnje, prekršio naše imigracijske zakone”.

  Prema navodima iz sudske dokumentacije, Milan Trišić je po nacionalnosti Srbin koji ima državljanstvo Bosne i Hercegovine sa stalnim boravkom u Americi.

  On je 3. studenog 2016. godine dobio Zelenu kartu na nezakonit način. U aplikaciji za dobijanje Zelene karte Trišić je svjesno izostavio podatak da je bio pripadnik Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske. Isto tako nije prijavio svoje kriminalne aktivnosti u Bosni i Hercegovini te je lagao gdje se sve kretao tijekom rata u BiH od početka do sredine 1990-tih godina.

  Isporučivanje BiH

  Na sudu je priznao da je služio u vojsci bosanskih Srba u Bratunačkoj brigadi od travnja 1992. do siječnja 1996. godine.

  Zbog blizine Srbije, snage koje su bile povezane sa srpskim snagama ili su došle iz Srbije, otpočele su nasilne operacije etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva u Bratuncu i okolini (ovo je važan dokument zato što američki savezni sud tvrdi da su vojne snage iz Srbije dolazile ratovati u BiH op.a.).

  Trišić je priznao da se bavio raznim nezakonitim aktivnostima dok je bio pripadnik Bratunačke brigade poput premlaćivanja, zatvaranja i prijevoza muslimanskih zatvorenika. Također je priznao da je Bratunačka brigada, koje je izvodila operacije uglavnom na prostoru Istočne Bosne, bila jedna od postrojbi odgovornih za masakr počinjen u srpnju 1995. godine u Srebrenici, kada je ubijeno između 7.000 i 8.000 muškaraca-muslimana.

  Kako bi dobio imigracijski status, Trišić je lagao da je tijekom rata živio u Srbiji iako je bio u Bratuncu da bi kasnije, nelegalno dobio dokument o stalnom boravku u Sjedinjenim Državama.

  Nakon odsluženja 18-mjesečne zatvorske kazne u Sjedinjenim Državama Milan Trišić će biti isporučen Bosni i Hercegovini.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty three ÷ nine =

  Čitano

  Povezani članci