Trideset osmi Susreti pozorišta BiH u Brčkom održavaju se od 18. do 26. novembra

Tridesetosmi susreti pozorišta/ kazališta BiH u Brčko distriktu BiH održat će u skladu s epidemiološkim mjerama od 18. do 26. 11. 2021. godine

Na današnjoj konferenciji za medije u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić najavio je da narednog četvrtak počinju 38. Susreti pozorišta/ kazališta BiH u Brčko distriktu, koji se ove godine održavaju pod motom „Rediteljsko maštanje boljeg svijeta“, a koji će trajati do 26. 11. 2021. godine.

„Iako svjesni pandemije u kojoj se nalazimo, odlučili smo se za održavanje Festivala koji je u regionu poseban kulturni događaj i jedan od simbola našeg grada“, rekao je gradonačelnik Kadrić, te podsjetio da će Festival biti održan u skladu s epidemiološkim mjerama.

U okviru natjecateljskog dijela programa na pozornici Doma kulture igra osam predstava iz BiH i susjedstva, dok će završne večeri u čast pobjednika biti upriličen koncert Radeta Šerbedžije.

Direktor Festivala Jakov Amidžić naveo je da je Selektorsko vijeće odgledalo preko 30 predstava, čije su propozicije ispunjavale kriterije s naglaskom na tekst domaćeg autora, ali da je u konačnici selekcija rezultirala s četiri predstave iz BiH i sa po dvije iz Hrvatske i Srbije, uključujući koprodukciju sa jednim teatrom iz Crne Gore.

Iz proračuna Brčko distrikta za realizaciju najznačajnije manifestacije kulture Brčko distrikta BiH ove godine je predviđeno oko 107.000 KM za glavni program, 30.000 KM za prateći program i za nagradni fond 73.000 KM.

Ove godine se navršava i 20 godina od obnovljenih kazališnih Susreta koji su se prvi put u Brčkom održali 1974. godine.

--