More

  Tri i po sata agonije u Addiko banci u Sarajevu

  Čupanje iz duga sizifov je posao, a 9.802 Bosanca i Hercegovca digli su kredit u švicarskim francima, kažu u Udruženju "Švicarac".

  - Advertisement -

  Tri i pol sata trajala je agonija u poslovnici Addiko banke u Ferhadiji – najprometnijoj šetnici Sarajeva.

  Dužnici, njih osamsedeset napolje neće, službenici – ne mogu!

  Nudili im i sendviče i vodu, ali “vode nije pilo”. Prvo plaćali po 5 feninga u banci, ometali poslovanje. Onda sjeli na pod i čekali kraj ovakvih problema:

  “Ja sam operisala karcinom dojke prije dvije godine. Zbog ovog kredita, ja nisam smjela na bolovanje otići. Zamislite kad vi svome djetetu morate svaki dan reći – ‘Ja nemam, ja ne mogu'”, kazala je Amra Hodžić, jedna od dužnica.

  A htjela je samo krov nad glavom. Četrdeset hiljada maraka za stan pretvorilo se u 100.000 zbog porasta švicarskog franka spram eura. Protiv Addiko banke – nekadašnje “Hypo”, dobila pvostepenu presudu. Ugovor za kredit proglašen nevažećim. Drugostepenu čeka vraćajući kredit, kao i mnogi. A nerijetko ostaju i bez krova nad glavom!

  “Pa ne da im prijeti deložacija. Nad mnogim je izvšena deložacija i to je razlog zašto smo se okupili – da kažemo stop deložaciji, dok ne kaže sud, odnosno zakonodavac svoje, jer očigledno je da mnogi korisnici kredita neće dočekati pravdu”, ocijenio je Kemal Duraković, predsjednik Udruženja “Švicarac”.

  Oči dužnika uprte u federalni Parlament.

  Inače, komisija koja se bavi ispitivanjem zakonitosti kredita u švicarskim francima, uputila je prijedlog ka Federalnom parlamentu da se Nacrt zakona o konverziji kredita iz švicarskih franaka u KM u parlamentarnu procesudru uputi ne u formi nacrta, već u formi prijedloga.

  A Nacrt je prošle godine usvojen u oba doma. Banka – predlagala kamatnu stopu od 5,99%, povrat novca od 30% i konverziju prema aktualnom kursu! “Ne dolazi u obzir, rekli korisnici.” Danas iz banke ovaj odgovor:

  “Ovo nama potvrđuje dvije stvari. Jednu – da je ta kritična masa korisnika CHF kredita drastično smanjena i ne vidim logike da se rješava zakonskim putem, jer danas govorimo svega o 935 korisnika kredita. Druga – da je jedini način da se riješi ovaj problem direktan dogovor banke i klijenta”, kazala je Sanela Pašić, direktorica Addiko Bank.

  Čupanje iz duga sizifov je posao, a 9.802 Bosanca i Hercegovca digli su kredit u švicarskim francima, kažu u Udruženju “Švicarac”. Dvadesetčetiri osobe sebi već su presudile – zbog duga. Duga sve više, strpljenja sve manje. Sada idemo kući, ali se i vraćamo – drugi put brojniji, jači, oštriji, rigorozniji, poručuju dužnici.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  two × = twenty