More

  Trgovina uticajem u izbornom procesu: Nakon Peje Mendeša optužen i Jasmin Ravkić

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  [SAOPŠTENJE] Nastavljajući procesuiranje izbornih neregularnosti Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Jasmina Ravkića (34)* za trgovinu uticajem u izbornom procesu i pripremanje prevare pri glasanju na lokalnim izborima 2020. godine. 

  On je optužen da je Peji Mendešu, kao kandidatu Hrvatske seljačke stranke za Skupštinu Distrikta i nosiocu stranačke liste i kao licu koje ima društveni i uticajni položaj, učinio i obećao korist u vidu pribavljanja dokumenata većeg broja građana radi prijavljivanja za glasanje iz inostranstva. On je to učinio kako bi mu Mendeš kao osuđenom licu zauzvrat kod nadležnog suda osigurao zamjenu kazne zatvora radom za opće dobro na slobodi – navodi se u optužnici. Ravkiću je usto stavljeno na teret da je stvarao uslove za izbornu prevaru tako što je nabavio sredstva i preduzeo drugu radnju koja stvara uslove za neposredno učinjenje tog krivičnog djela.

  Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, on je optužen za krivična djela Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem (iz člana 376a stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i Pripremanje krivičnog djela (iz člana 333 Krivičnog zakona). Podsjetimo, Mendeš je s tim u vezi nedavno takođe optužen za Pripremanje krivičnog djela, ali i za krivično djelo Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem (iz člana 376 stav 1 Krivičnog zakona).*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

  Tužilaštvo/Tužiteljstvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine 
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img