Treća optužnica u Brčkom za pripremanje izbornih prevara

Foto: Arhiva

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Dragane Ostojić (33) iz Brčkog, koju je potvrdio Osnovni sud, zbog sumnje da je prije održavanja Lokalnih izbora 2020. godine u ovom gradu pripremala izvršenje krivičnog djela prevare pri glasanju.

Ona je optužena da je pribavljanjem identifikacionih dokumenata i ličnih podataka većeg broja lica, radi njihovog prijavljivanja za glasanje izvan BiH, stvarala uslove za izvršenje tog krivičnog djela fiktivnim glasanjem iz inostranstva.

Tereti se da je to učinila u namjeri da se pribavi veći broj glasova za kandidate za zastupnike u Skupštini Distrikta glasanjem izvan BiH u ime prijavljenih lica.

Kako se navodi u optužnici, Ostojić je putem aplikacija za razmjenu poruka i razgovornu komunikaciju, pribavila fotografije ličnih i putnih isprava od većeg broja njoj poznatih lica s prebivalištem u Distriktu, koje je zatim pohranila u memoriju svog mobilnog telefona.

“Nakon toga su tokom mjeseca augusta 2020. godine, identifikacioni dokumenti petoro lica bez njihovog znanja i saglasnosti, u kopiji i u štampanom obliku dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji BiH u prilogu obrazaca PRP-1 Prijava za glasanje izvan BiH, po kojem osnovu su ta lica registrirana za glasanje”, stoji u optužnici, koju u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Nedavno je zbog pripremanja prevare pri glasanju optužen Slavko Blažević (58), a na kaznu zatvora od dva i po mjeseca pravosnažno je osuđen Stojan Bavarčić (30).

Pred Tužilaštvom Distrikta vodi se još istraga povezanih s izbornim procesom iz 2020. godine.

Novinar: Adis Mujdanović
--