Treća godina uspješnog rada ZU Poliklinike Ghetaldus Brčko

Septembra 2017. godine u Brčkom je zvanično sa radom počela Zdravstvena ustanova Poliklinika Ghetaldus Brčko u kojoj je, prvi put u historiji grada na Savi, obavljena hirurška intervencija na oku.

Nabavkom savremene hirurške i dijagnostičke opreme u Poliklinici Ghetaldus, pacijenti koji su za dijagnostičke procedure i hirurške intervencije na oku morali odlaziti u Tuzlu, Bijeljinu ili u Beograd, sada imaju mogućnost obavljanja svih hirurških i dijagnostičkih procedura u Brčkom.

Pacijenti, osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ne plaćaju troškove odlaska i boravka van ove lokalne zajednice, a sredstva koja pripadaju osiguraniku, po osnovu prava na putne troškove i bo dan, ostaju Fondu zdravstvenog osiguranja.

Hirurški tim Univerzitetskog kliničkog centra iz Tuzle, predvođen načelnikom Kliničkog centra za očne bolesti, gosp. mr. sci. Anisom Međedovićem, dr. med., sa kojim ZU Poliklinika Ghetaldus ima, od samog početka rada, Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i edukaciji, obavlja predoperativne preglede, konsultacije, hirurške intervencije i kontrolne postoperativne preglede osiguranika Fonda zdravstvenog osiguranja i ostalih pacijenata.

Otvaranjem ZU Poliklinike Ghetaldus Brčko pacijentima je skraćeno vrijeme čekanja i pojednostavljene su procedure za hirurške i ostale intervencije na oku.

Pored uštede novca za pacijente i Fond zdravstvenog osiguranja, otvara se prostor za Javnu zdravstvenu ustanovu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine da novac, umjesto za nabavku opreme i aktivnosti iz oblasti oftalmologije, usmjeri sredstva i aktivnosti na rješavanje vrućih stanja i gorućih problema, nabavke RTG aparata, magnetne rezonance, aparata za CT, informatizaciju, infrastrukturu i drugu vitalnu opremu.

ZU Poliklinika Ghetaldus Brčko distrikt BiH obavlja kompletan oftalmološki pregled, oftalmološki ultrazvučni pregled, OCT-optičku koherentnu tomografiju, kompjuterizovano vidno polje, operaciju katarakte fakoemulzifikacijom, zamjenu intraokularnog sočiva, kombinovanu operaciju katarakte i glaukoma, anti VEGF terapija intravitrealne injekcije, operacija halaciona, operacija ektropiona, entropion, ksantalazme, blefaroplastika, pterigijuma, Yag laser i druge zahvate.

Stručno osoblje Poliklinike pruža sve oftalmološke usluge pacijentima u skladu s najsuvremenijim svjetskim standardima.

Konsultativne preglede, kontrole vida i određivanja dioptrijskih naočala, kontaktnih leća, toričnih, sferičnih, GP i soft (mekih), operativnih zahvata na prednjem i stražnjem segmentu oka, operativa katarakte najsavremenijom metodom fakoemulzifikacije i ugradnja interokularnih leća, u lokalnoj anesteziji, predoperativni internistički pregledi sa laboratorijskim nalazima, postoperativna kontrola i praćenje pacijenata.

U cilju poboljšanja kvaliteta usluge, iste su proširene na lasersku dijagnostiku (JAG laser), kao i opremu za vitroretinalnu hirurgiju (zadnji segment oka).

Zdravstvena ustanova Poliklinika Ghetaldus opremljena je najsavremenijom oftalmološkom opremom i u strategiji razvoja djelatnosti Poliklinike, osim ulaganja u najsuvremeniju oftalmološku opremu, ulaže i u stalno usavršavanje ljekara specijalista oftalmologa, omogućujući im prisustvo na domaćim i stranim oftalmološkim kongresima, u cilju praćenja savremenih dostignuća iz oblasti oftalmologije i njihove primjene u Poliklinici.

Prava na usluge koje pruža ZU Poliklinika Ghetaldus mogu se ostvariti i putem Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta, osigurane osobe, penzioneri i ostali vidovi osiguranja kojim su obuhvaćene navedene usluge.

Šta kažu pacijenti?

Ivica Svrtan, umirovljeni profesor glazbe: “Ovdje sam već više od dvije godine. Zadovoljan sam uslugom u cijelosti, što se može čuti i od ostalih koji ovdje dolaze. Zašto odlaziti dalje kad je ovdje apsolutno sve vrhunsko?”.

Salih Ahmetbašić, penzioner: “Ovdje sam evo druga godina. Zadovoljan sam sa osobljem, sa dr. Međedovićem i njegovim timom, strašno dobri doktori. Ide na bolje i bit će bolje ako Bog da, ja njima vjerujem. Velika je prednost što sad imamo ovdje ovu polukliniku, najviše u finansijskom smislu”.

Milan Spasojević, penzioner: “Prezadovoljan sam uslugom i ljekarima. Mogu slobodno da kažem da je bolje nego u ostalim očnim poliklinikama. Svakome bi preporučio ovu polukliniku”.

Poliklinika Ghetaldus nalazi se u Ulici Bosne Srebrene, broj 6, pješačka zona. Radno vrijeme Poliklinike Ghetaldus je radnim danima od 8 do 17, i subotom od 9 do 14 sati.

Zakazivanje pregleda i informacije na telefone: 049-216-242, 213-191, faks 232-791, kao i na e-mail adresu: poliklinikaghetaldus@gmail.com

Autor: Ghetaldus Brčko
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

4 × = twenty eight