More

  Trebinje, grad u koji se mladi vraćaju

  Sve više je onih koji u ovom gradu vide budućnost, a zbog smanjenih troškova školarine, odlučuju se na ostanak.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Kad vide Trebinje, mnogi posjetioci kažu da je jedan od najljepših gradova u BiH. Lijepu sliku ovog grada narušava loša ekonomska situacija, nezaposlenost i odlazak mladih.

  Na tri državna i jednom privatnom fakultetu u Trebinju, obrazuje se oko 600 studenata. U potrazi za boljim životom, mladi odlaze na studij u druge gradove i više se ne vraćaju, no sve više je onih koji u ovom gradu vide budućnost, a zbog smanjenih troškova školarine, odlučuju se na ostanak.

  “Ja trenutno studiram u Banjaluci, na Učiteljskom fakultetu, ali planiram se vratiti ovdje da radim u nekoj od škola zato što volim Trebinje, i što mislim da se može fino naći posao”.

  “Ovdje živim i studiram i radila sam preko ljeta tri mjeseca. Mislim da Trebinje pruža dosta više mogućnosti za mlade i da bi se ovdje moglo živjeti nekako bolje”, kažu građani Trebinja.

  Optimizma kažu ima kada je u pitanju turizam za šta ovaj grad ima dosta potencijala, a to potvrđuju i podaci kada je u pitanju posjećenost turista.

  “Zaključno s osmim mjesecom ove godine, Trebinje ima 24 posto više noćenja u odnosu na isti period prethodne godine”, naveo je Žarko Vico iz Turističke organizacije Trebinja.

  Trebinje je grad sa oko 30 hiljada stanovnika i najveći problem predstavlja nedostatak radnih mjesta. Jedan je i od najskupljih gradova smatraju u Udruženju Oaza, koje se bavi zaštitom potrošača. Pomaka u gradu kažu ima, standard je bolji, ali još mnogo toga nedostaje.

  “Prosječna plata je 800 KM, međutim imate puno ljudi koji žive od minimalca ili uopće ne rade ili se snalaze na neke druge načine s nekim honorarnim poslom ili nekim poljoprivrednim biznisom”, kazala je Nedeljka Ilijić iz Udruženja Oaza.

  Upravo se najviše malih radnji, butika, privatnih apoteka, frizerskih salona može vidjeti oko centralnog trebinjskog Trga slobode, tu je smještena i pijaca ispod platana po kojima je Trebinje poznato.

  Brojni su programi pomoći i stimulacije stanovnicima grada na Trebišnjici koje Gradska uprava Trebinja planira realizovati kako bi zadržala stanovnike, ali i broj stanovnika povećala za 20 hiljada.

  “Želimo da Trebinje bude prava tačka u ovom regionu gdje će biti centar turizma, da će biti realizacije dobrih ideja”, izjavio je Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja.

  Gradonačelnik Trebinja je danas sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH razmjenio mišljenja kako poboljšati odnose u regiji; zbog ratne prošlosti politički odnosi s Dubronikom nisu najbolji, a oni se moraju popraviti kaže Čović.

  “Tu će trebati malo pažnje narednih mjeseci da svi sagledamo i ostavimo iza sebe ono vrijeme, ono se sigurno neće zaboraviti, to je vrlo jasno, ali da ostavimo i da nastavimo normalno živjeti”, komentarisao je Čović.

  U novoosnovani trebinjski Fond solidarnosti u proteklih šest mjeseci 105 privrednika sa područja ovog grada uplatilo je oko pola miliona maraka, čime su omogućili pokretanje 16 programa, zahvaljujući kojem će pomoć dobiti boračke kategorije, djeca koja žive na selu, mladi bračni parovi, ali i oni koji pokreću biznis i poljoprivrednici.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty six ÷ eleven =