More

  Transparentnu javnu potrošnju mora pratiti efikasno procesuiranje korupcije

  Danas je održan sastanak kojem su prisustvovali prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Michael Scanlan, predstavnici Federalnog istražnog biroa (Federal Bureau of Investigation – FBI), Ministarstva pravde SAD-a, glavni tužilac Brčko Distrikta te šef policije.

  Ključna tema sastanka bila je ponovno aktiviranje inicijative započete prije izbijanja pandemije koronavirusa za pružanje pomoći Distriktu u jačanju vladavine prava, posebno u oblasti borbe protiv korupcije. Supervizor Scanlan i predstavnici SAD-a pohvalili su dosadašnje korake u cilju transparentnijeg trošenja javnih sredstava. Ti koraci uključuju usvajanje Zakona o budžetu, te namjeru vlasti da uspostave javni registar primanja uposlenika u javnom sektoru i usvoje novi zakon o udruženjima i fondacijama prije novembarskih izbora.

  Supervizor je istaknuo da napredak postignut po pitanju transparentnosti mora biti dopunjen konkretnim koracima kako bi se osigurala odgovornost javnih institucija i zvaničnika, što uključuje krivično gonjenje osoba umiješanih u korupciju. Dodao je da su predstavnici SAD-a spremni da pomognu brčanskoj policiji i tužiocima da ispune svoje obaveze po pitanju borbe protiv korupcije u Distriktu.

  Kako se budemo približavali izborima najesen, ključni fokus će biti na nenamjenskom trošenju javnih sredstava za predizborne kampanje ili navođenje glasača. Svaki građanin i građanka Brčkog imaju odgovornost da prijave slučajeve korupcije kojim posvjedoče.

  „Imati dobre zakone nije dovoljno. Zvaničnici moraju biti pozvani na odgovornost ukoliko prekrše zakon i ukradu teško zarađeni novac poreskih obveznika. To je ono što brčanski glasači očekuju i na šta će OHR, SAD i međunarodna zajednica obratiti posebnu pažnju,“ dodao je supervizor. „Kada su u pitanju slučajevi korupcije u javnom sektoru, vlast koja poštuje principe vladavine prava treba da zahtijeva transparentnu istragu, nakon čega slijedi stručan tužilački rad i na kraju odgovarajuća kazna. Cjelokupni postupak mora biti oslobođen od politike, preferencijalnog tretmana i zauzimanja strana.“

  Autor: OHR

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI