More

  Transparency International: Korupcija sveprisutna u BiH

  Korupcija, nepotizam, partijsko zapošljavanje i zloupotreba službenog položaja dominiraju u javnoj upravi, navode iz ovog udruženja.

  - Advertisement -

  Povećan broj prijava korupcije i vrste prijava, kao što su sumnje na nepotizam, partijsko zapošljavanje, zloupotreba službenog položaja, upućuje na to da je korupcija sveprisutna u Bosni i Hercegovini, ali da dominira u javnoj upravi, navode iz Udruženja za borbu protiv korupcije Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH), prenosi Otisak.ba.

  “Prijave na rad pravosudnih organa pokazuju da postoji izraženo nepovjerenje građana u njihov rad. Istovremeno ne postoje naznake da je u posljednjih godinu dana unapređen zakonski i institucionalni okvir za borbu protiv korupcije”, navodi se u izvještaju TI BiH za prošlu godinu, prenosi Anadolija.

  O rezultatima Centra za pružanje besplatne pravne pomoći građanima u borbi protiv korupcije za prošlu godinu objavljeno je da se više od 1.500 građana obratilo TI BiH putem besplatne linije za prijavu korupcije.

  Konkretni primjeri nezakonitih zapošljavanja

  Ovo udruženje postupalo je u više od 270 predmeta po prijavama građana, novinara, aktivista i nevladinih organizacija, kao i u predmetima koje su sami pokrenuli.

  “Skoro polovina, odnosno 47 posto, predmeta u kojima je TI djelovao odnosi se na sektor državne uprave, a slijede prijave iz oblasti pravosuđa i obrazovanja, gdje je zapažen značajno veći broj prijava u visokom obrazovanju”, navode u TI BiH.

  Naglašavaju da se građani uglavnom žale na neregularnosti u postupcima zapošljavanja državnih službenika te na prijem zaposlenika u javnim preduzećima.

  “U prijavama se obično ističe kako se unaprijed zna ko će biti izabran, a građani se žale i na nedostatak transparentnosti konkursnih procedura. Primjetan je i porast broja prijava na koruptivne radnje koje su podnijeli takozvani zviždači”, rekla je Ivana Korajlić, glasnogovornica TI BiH.

  Naveli su i niz konkretnih primjera koji su se odnosili na nezakonitosti prilikom zapošljavanja.

  Govorili su o slučaju u Okružnom sudu Banja Luka, gdje je utvrđeno da je konkursom na radno mjesto psihologa izabran kandidat za kojeg su imali prijavu da će biti izabran, a koji je u srodstvu s nosiocem pravosudne funkcije.

  Prostor za nepotizam i stranačko zapošljavanje

  Osim toga, u Okružnom sudu Istočno Sarajevo je na radno mjesto za rješavanje pitanja ratnih zločina izabran kandidat koji nije imao potrebno radno iskustvo.

  Kao primjer nezakonitog zapošljavanja koji je dobio uspješan epilog izdvojeno je raskidanje ugovora koje je Republička uprava za inspekcijske poslove sklopila s više lica nakon što je TI BiH prijavio da je u ovim slučajevima došlo do kršenja ugovora Zakona o radu bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS).

  “Uprkos činjenici da se građani već godinama žale na nepravilnosti u zapošljavanju, institucije odbijaju unaprijediti zakonske i podzakonske akte kako bi unaprijedili transparentnost u zapošljavanju. Veliki broj javnih ustanova i preduzeća još uvijek nema obavezu provođenja javnih konkursa, što ostavlja prostor nepotizmu i stranačkom zapošljavanju”, tvrde u TI BiH.

  TI BiH je utvrdio, između ostalog, da Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a nikada nije donijelo pravilnik koji regulira prijem u radni odnos u predškolskim ustanovama i da to otvara mogućnost za neujednačene prakse prijema stručnog osoblja.

  “Ombudsmani su po prijavi TI donijeli preporuku da je resorno ministarstvo obavezno bez odlaganja donijeti pravilnik kako bi se konačno uredila oblast zapošljavanja u predškolskim ustanovama”, istakli su predstavnici TI BiH.

  Dobijeno 15 upravnih sporova

  Uglješa Vuković iz TI BiH je kazao da su pokrenuli veliki broj upravnih sporova zbog kršenja Zakona o slobodi pristupa informacijama, između ostalih protiv Ministarstva transporta i komunikacija Bosne i Hercegovine, dva puta protiv Ministarstva prosvjete i kulture RS-a i drugih.

  U toku je spor protiv Agencije za bankarstvo entiteta Federacija Bosne i Hercegovine zbog nedostavljanja informacija o platama zaposlenih.

  TI BiH je u prošloj godini tužio 15 institucija zbog nedostavljanja informacija od javnog značaja, a dobio je 15 upravnih sporova u ranije pokrenutim predmetima uslijed kršenja Zakona o slobodi pristupa informacijama.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − five = 2