More

  Tragedija u Brčkom kao alarm (VIDEO)

  Smrt šestero stradalih u požaru na jednom stambenom objektu u Brčkom nastupila je uslijed trovanja ugljenmonoksidom, potvrdili su rezultati obdukcije, dok će uzrok požara biti poznat u narednim danima. Dan žalosti bit će proglašen najvjerovatnije u srijedu, kada bi trebali biti obavljeni dženaza i ukop. Ova velika tragedija alarm je koji bi trebao pokrenuti rješavanje brojnih problema sa kojima se suočava romska nacionalna manjina.

  Potvrđen je identitet stradalih u požaru u blizini brčanskog naselja Suljagića Sokak. Od šest osoba, tri su maloljetne. Liječnici na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli još se bore za život petogodišnjeg dječaka koji je u kritičnom stanju. Ostalih sedam preživjelih članova porodice je stabilno.

  „Ono što je za sada izvjesno, prema rezultatima provedenih istražnih radnji, jeste da nije utvrđeno učešće trećih lica u samom nastanku požara, odnosno radi se najvjerovatnije o požaru koji nije podmetnut od strane trećih lica, odnosno ne postoji sumnja da je počinjeno krivično djelo“, kazao je Samir Beganović, portparol Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

  Prvi čovjek grada Esed Kadrić obišao je mjesto tragedije i najavio da će Vlada hitno naći rješenje kako bi stambeno zbrinula ovu porodicu, a dok se to ne desi, za njih je osiguran alternativni smještaj: „Naravno da ćemo, kada se to s porodicom usaglasi, vjerovatno tek u srijedu proglasiti dan žalosti u Distriktu Brčko, s obzirom na to da za taj dan članovi porodice žele da se organizuje dženaza i ukop“.

  Članovi porodice nastradale u požaru bili su korisnici Dnevnog centra za socijalno ugrožene porodice u Brčkom. A samo dan prije velike tragedije, ovaj Centar posjetio je gradonačelnik Brčkog.

  Iz romske zajednice u Distriktu zahvalni su nadležnim institucijama na pomoći, ali je tragedja, ipak, alarm koji bi trebao pokrenuti rješavanje brojnih problema sa kojima se suočava ova nacionalna manjina. Romi nisu zadovoljni svojim životnim uvjetima, a u ovoj lokalnoj zajednici ih ima oko 2.500.

  „Loše je. Puno toga se može popraviti. Prvo i prvo – zapošljavanje. Da se bar dvoje-troje Roma zaposli, baš iz teške kategorije, gdje su siromašniji. Imamo dosta ljudi koji nemaju struju i vodu u kući, kanalizaciju, nemaju puno toga. Gradonačelnik je rekao da će to sve doći na svoje, da će sve biti kako treba, i uključenje i donacija i sanacija“, kazala je Mejra Šečić, zastupnica romske nacionlne manjine u Skupštini Distrikta Brčko.

  Do tada, građani su pokrenuli humanitarnu akciju da bi pomogli preživjelim članovima porodice nastradale u požaru i pozivaju sve one koji su u mogućnosti da se odazovu. Koliko mogu. Pomoć romskoj populaciji itekako je potrebna, ne samo kada se desi tragedija.

  Novinar: Adis Mujdanović
  Snimatelj i montažer: Samir Tukulj 

  Čitano

  Povezani članci