More

  Tobožnji neuspjeh pregovora o izmjeni izbornog zakona je alibi za oživljavanje Hercegbosne

  - Advertisement -

  -Bošnjacima  Hercegovine nije teško prozrijeti prave namjere HNS-a i HDZ-a kada su u pitanju predložene izmjene izbornog zakona. Radi se o uspostavi trećeg entiteta i oživljavanju paradržave Hercegbosne.  Oni to i ne kriju već preko svojih satelita i stranačkih medija polako plasiraju te ideje u javnost. Tobožnji neuspjeh  pregovora oko izmjena izbornog zakona je plan i alibi za uspostavu trećeg entiteta i oživljavanje HercegBosne.

  Osim što je  presuđena u Hagu za udruženi zločinački poduhvat, nije teško pogoditi kakav bi bio položaja svih drugih naroda u toj tvorevini. Dovoljno je pogledati kakav je položaj Bošnjaka u općinama s hrvatskom većinom, gdje je na vlasti HDZ BiH.

  Bošnjaci su u tim općinama građani drugog reda, čak i ondje gdje je zabilježen značajniji povratak. Bošnjacima Stoca onemogućava se zapošljavanje u javnom sektoru. Općinska administracija broji svega 8 do 10 posto Bošnjaka, što je u potpunom disbalansu sa 38 % Bošnjaka. U Čapljini Bošnjaka je 17 %, a od preko 400 zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta Grada od toga nije ni 1%  Bošnjaka povratnika.  Prava Bošnjaka su zakinuta i kada je u pitanju raspodjela stipendija i sredstava iz budžeta. Stipendije koje općina dodjeljuje učenicima i studentima u omjeru su 50:1 na štetu Bošnjaka. 

  Bošnjake Kupresa, Ljubuškog i sličnih općina niko više ozbiljno i ne spominje.

  Pozivamo čelnike HNS-a ukoliko su iskreni u svojim izjavama da žele da poprave odnose sa Bošnjacima, da prvo iskreno poprave odnos prema Bošnjacima u Hercegovini. U procesu zapošljavanja u javnoj upravi ispoštujte odnos bar prema popisu stanovništva iz 2013. , isto prilikom dodjele stipendija, poticaja, izborom komesara MUP-a HNK. Nakon toga da se usvoje tehničke izmjene izbornog zakona u smislu biometrijske kontrole I elektronskog glasanja.

  Tek tada se može iskreno  dobronamjerno pregovarati. Mada bi tada vjerovatno bili neki drugi pregovarači. Možda je i bit problema u tome- navedeno je u saopćenju za javnost iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

  Otisak

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty four + = sixty seven