Tenderi asociraju na korupciju

Foto-ilustracija

Prva asocijacija u našoj zemlji na javne nabavke i tendere jeste krađa, odnosno korupcija i zato ne čudi što su rezultati u ovoj oblasti, blago rečeno razočaravajući.

Posljednjih godina opada kvalitet života, standard se srozao na grane niske gotovo kao one devedesetih, a na tenderima za javne nabavke je prošle godine bilo u prosjeku svega 3,2 ponuđača po tenderu.

Korupcije ima, ali je ona najčešće prikrivena, tvrdi naš sagovornik, dobar poznavalac prilika.

“Najlakše se ogleda u situaciji kada naručilac propiše uslove koji odgovaraju isključivo jednoj firmi. Vi tada možete da se žalite komisiji koja će vam odgovoriti da oni na to imaju pravo. To je začarani krug.”

Brojni infrastrukturni projekti čekaju na realizaciju upravo iz razloga što se na tender za posao izbori firma, koja ima prava da prije nego započne posao i potpiše ugovor odustane od njega, dodaje naš sagovornik.

Pokupi kajmak i angažuj podizvođače

Imamo tako situaciju da se gradnjom bave i dobijaju tendere oni koji gradilište nikada nisu vidjeli ni na slici.

Najniža cijena ponuđača često znači i najnekvalitetnije urađen posao plaćen javnim novcem.

“Javna je tajna da na tenderima često prolaze oni podobni, koji zatim angažuju podizvođače da za njih rudare a pojedinci ubiraju profit”, tvrdi naš sagovornik, a primjera je – kaže – na pretek.

Istraživanja ukazuju da se svaka peta marka javnog novca slije u privatni džep. Cifre pokradenog novca sve su veće.

Sa druge strane sve je manje učesnika na tenderima. Istraživanje Udruženja ponuđača je nedavno pokazalo da čak 61 odsto firmi koje učestvuju na tenderima, smatraju korupciju najvećim problemom, dok je na drugom mjestu teška naplata potraživanja na koju se žali 20 odsto njih.

Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.