More

  Tender za žalosti u Brčkom podigo „prašinu“, Gradonačelnik Esed Kadrić traži poništenje

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Javne nabavke u Bosni i Hercegovini znaju ponuditi i veoma neobične situacije.

  Tako je Brčko distrikt Bosne i Hercegovini raspisao tender za javnu nabavku potrepština koje bi se nosile na žalost u slučaju smrti nekog od uposlenika Pravosudne komisije, Osnovnog suda, Pravobranilaštva i Kancelarije za pravnu pomoć.

  U specifikaciji se nalaze kafa, šećer u kocki, banane, sokovi sa 100 posto udjela voća…

  Ovo pokazuje da su javne nabavke postale zgodno mjesto za nekažnjeni kriminal i korupciju odavno je jasno, ali ono što i dalje iznenađuje je domišljatost budžetskih činovnika.

  U cijelu priču uključio se gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić koji je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici objavio slijedeće:

  Kadrić zatražio poništenje tendera (Foto: Otisak.ba / Arhiva)

  Informacija da je Pravosudna komisija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine zatražila od nadležnog Odjeljenja u brčanskoj Vladi objavu tendera za nabavku  „potrepština povodom odlaska na žalost u slučaju smrti za potrebe Pravosudne komisije, Osnovnog suda, Pravobranilaštva i Kancelarije za pravnu pomoć“ izazvala je ogorčenje među članovima Vlade na čelu sa gradonačelnikom Esedom Kadrićem.

  Sama pomisao da se za ove potrebe neko uopšte usudio da raspiše javnu nabavku u nama budi osjećaj bespomoćnosti i sramote i odlučno demantujemo bilo kakvu odgovornost za ovaj sramni postupak nadležnih u Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Podsjećamo javnost da se vlast u Brčkom kao i u svim ostalim demokratskim društvima dijeli na izvršnu, zakonodavnu i sudsku, te je tako  koncipiran i Budžet Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Sve institucije izvršne, zakonodavne i sudske komponente vlasti u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine imaju svoj dio budžeta kojim raspolaže na način kako to zakon nalaže.

  Nažalost, neki su zloupotrijebili svoja  ovlaštenja i posegli za ovim sramotnim potezom, koji je zgrozio javnost ne samo u Brčkom već i u regionu.

  Ono što dodatno boli je činjenica da zaposlenici u Pravosudnoj komisiji koja je nosilac ovog tendera, očigledno nemaju nikakakvu empatiju prema kolegama i koleginicama sa kojima zajedno zarađuju za život. Uz to, njihova mjesečna primanja su daleko iznad prosjeka u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

  Još jednom osuđujemo ovaj postupak i tražimo od nadležnih da reaguju i odmah ponište ovaj sramni tender, naveo je Kadrić na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.

  – Šef finansija trenutno nije na poslu, tako da ne možemo saopćiti nešto više o navedenoj javnoj nabavci. U svakom slučaju, obratite se upitom pa ćemo odgovoriti najvjerovatnije naredne sedmice – kazao je Faktoru Dejan Nišić, portparol Pravosudne komsije Brčko distrikta BiH.

  Specifikacija sramnog tendera

  F.M./Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six × 1 =