Tegeltija: Razmatra se upućivanje predmeta “Dragičević” Tužilaštvu BiH

  Nakon sastanka u Banjaluci, Tegeltija je pozvao sve aktere političkog života da se suzdrže i izbjegavaju ocjene koje mogu da dovedu u pitanje integritet i nezavisnost pravosudnih institucija.

  Foto: AA

  Predstavnici Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci i Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske razmatraju da predmet “Dragičević” upute na ocjenu postojanja nadležnosti zbog određenih okolnosti u predmetu Tužilaštvu BiH kako bi ono preispitalo postojanje nadležnosti za preuzimanje istražnog predmeta, javlja Anadolu Agency (AA).

  Izjavio  je to Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS), nakon što se sa članovima Stalne komisije za efikasnost tužilaštava u Republičkom javno tužilaštvu u Banjaluci sastao sa Mahmutom Švrakom, glavnim tužiocem Republičkog javnog tužilaštva RS, i Želimirom Lepirom, glavnim tužiocem Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

  “VSTS kao neprimjerene ocjenjuje izjave Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH”, rekao je Tegeltija i pozvao “sve aktere političkog života da uz pravo na kritiku svakog segmenta društva, tako i pravosuđa, se suzdrže i izbjegavaju takve vrste ocjena koje mogu da dovedu u pitanje integritet i nezavisnost pravosudnih institucija”.

  On je istakao da su se upoznali sa viđenjem o stanju i prespektivama i namjerama u predmetu “Dragičević”.

  “Tužilaštva kao dio pravosudnog sistema BiH moraju biti lišena svake vrste neprimjerenog pritiska bilo političara, javnosti ili bilo koga drugog, jer samo na takav način mogu raditi profesionalno kako bi interesi građana u konačnici bili zadovoljeni, Premda se nekada čini da to traje isuviše dugo zaista su nekada ti postupci složeni i teški i treba razumjeti da tužilaštvo ne može da ponude rješenja na tačni. Postoje subjektivne i objektivne teškoće u rješavanju bilo koje vrste predmeta, posebno onih najsloženijih. Upravo u tom kontekstu Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci nas je obavjestilo da je iscrpilo sve što je moglo od istražnih mehanizama i da su se zbog toga odlučili na ovaj korak”, rekao je Tegeltija.

  Okružno javno tužilaštvo Banjaluka ranije je podiglo optužnicu protiv nepoznatih izvršilaca za ubistvo Davida Dragičevića (21), mladića iz Banjaluke čije je tijelo pronaženo na ušću riječice Crkvena u Vrbas u Banjaluci.

  Roditelji mladića i grupa “Pravda za Davida” od marta ove godine, odnosno od pronalska tijela organizuju mirna okupljanja tražeći istinu i pravdu u ovom slučaju Davor Dragičević, Davidov otac za ubistvo optužuje vrh MUP-a RS i vlasti u entitetu.

  Milorad Dodik juče je u obraćanju novinarima rekao da će sam povesti građane pred Tužilaštvo ukoliko uskoro ne bude pomaka u ovom slučaju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy two ÷ = eight