Tarik Imamović: Službenici Brčko Distrikta građane vide kao podanike

  Brčko (Autor fotografije: Otisak.ba / Arhiva)
  Autor teksta: Tarik Imamović

  Pisajući tekstove i objavama istih, stekao sam simpatije među građanima Brčko Distrikta. Jedna od njih je i donekidašnja uposlenica u lokalnoj firmi, te je izrazila želju da podijelim njeno iskustvo sa javnošću Brčko Distrikta.

  “Službe u Brčko Distriktu nisu u službi građana, a da je to tako, dokaz je iskustvo mene kao građanina Brčko Distrikta.

  U borbi sa administracijom koja je više od megalomanska, u toku otvorenog bolovanja dobijam otkaz. Apsurd? Ne, rekla bih svakodnevica žitelja ovog grada, ali i države. Dok me zakon ne štiti, jer se ide u korist poslodavcima, ne štede me ni službe koje ne radeći svoj posao koštaju me vremena i novca.

  Obzirom da sam ostala bez posla u toku otvorenog bolovanja, i da sam bez obzira na sve, na njihov zahtjev morala da potpišem raskid ugovora o radu, moje tijelo i dalje prima terapije. A slijedom logike, ako nisam zaposlena, trebalo bi da se prijavim na Zavod za zapošljavanje, jer samo tako mogu imati besplatno zdravstveno osiguranje, u suptornom, plaćam sve. I u moru apsurda, već navedenih, koje nisu samo za inspekcijskih djelovanja, nego i za istragu zašto sve ovo prolazi bez posljedica, na prvu barijeru nailazim u Poreskoj upravi. Ista je trebala da mi izda uvjerenje da nisam osnivač preduzeća, radnje ili nekog drugog oblika službene djelatnosti, kako bi mogli da me evidentiraju u Zavodu za zapošljavanje a time bih mogla steći i pravo na zdravstveno osiguranje.

  Dolazim tamo, tražim uvjerenje, ali mi govore kako je sistem pao. Neće proraditi danas. Uvjerenje ne mogu dobiti.

  U Zavodu za zapošljavanje nemaju službenu obavijest o nemogućnosti rada i izdavanja uvjerenja, te mi nisu mogli izaći u susret. Uz izvinjenje s njihove strane, i zahvalu s moje, pokušavam da zamolim šeficu u Poreskoj upravi Brčko Distrikta da da službenu obavijest. Ista me upozorava da ne vršim istragu nad njom i da je ona šefica, te će raditi kako ona hoće. Uz to, došla je u 8 i sistem nije radio, do 11 sati (kada je bio moj poziv za molbu) nije uspjela obavijestiti građane da neće moći dobiti usluge koje su im potrebne.

  Moje terapije ću, nezaposlena, plaćati, kako kaže, dok sistem ne profunkcioniše, a sistem neće biti u funkciji do ponedjeljka.

  Zapamtimo da je ovo naš grad, da smo mi građani, a službenici su tu nama na raspolaganju.

  U praksi je, čini se, drugačije. Oni su diktatori ničega, a mi poslušne ovce.

  Hvala administracijo Brčko Distrikta. A odgovorni, oni koji mogu djelovati, evo vam prilike da se dokažete kome stojite na usluzi”, kazala je ogorčena građanka Brčko Distrikta.