More

  Tanić: Šumske krađe veliki problem u Brčko distriktu

  Na petom nastavku 27. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta, koja ni danas nije okončana, razmatrana je informacija o stanju u šumarstvu.

  Jedan od većih problema na području Brčko distrikta su šumske krađe, naročito u zimskom periodu, a kradljivci često koriste i oružje, izjavio je šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu distrikta Saša Tanić.

  Na petom nastavku 27. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta, koja ni danas nije okončana, razmatrana je informacija o stanju u šumarstvu, sa određenim prijedlogom mjera po pitanju održavanja, zaštite i obnove šuma, koje je predložilo Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

  Tanić je na konferenciji za novinare nakon sjednice istakao da je riječ o aktuelnoj temi, zbog koje je ovo odjeljenje uradilo sveobuhvatnu analizu.

  “S jedne strane su lica koja su spremna na sve i koriste čak i oružje, a sa druge strane – broj šumara je nedovoljan”, naglasio je Tanić.

  On je dodao da šumari u distriktu nemaju beneficiran radni staž, niti dodatak na platu, kao što je to slučaj sa policajcima.

  “Oni nemaju ni veći platni razred, kao što to imaju vatrogasci, i mi smatramo da su njihovi zahtjevi da to bude uvedeno opravdani”, kaže Tanić.

  Tanić je rekao da postoji i pitanje nadležnosti koju šumari imaju jer su ovlašteni samo da zadrže lice i pozovu policiju i šumskog inspektora, a službena vozila i druga oprema su im zastarjeli.

  “Trenutno imamo šest šumara, tri za privatne, tri za državne šume, a predložili smo i izmjene organizacionog plana i popunjavanje radnih mjesta”, naveo je Tanić.

  On je istakao da u rješavanju aktuelnih problema moraju podjednako da budu uključeni Pododjeljenje za vodoprivredu i šumarstvo, šumari, šumski inspektori i policija distrikta.

  On je govorio i o pošumljavanju, koje je sporno, jer u proteklom periodu od Vlade Brčko distrikta, prilikom usvajanja budžeta, nije bilo dovoljno spremnosti da se obezbijede dodatna sredstva.

  “Mi ćemo insistirati da u budžetu za narednu godinu budu obezbijeđena sredstva za pošumljavanje jer je šumsko-privredna osnova istekla i trebalo bi da se obnovi. Ako to ne uradimo do kraja 2019. godine, nećemo biti u mogućnosti da više izdajemo ni naloge za legalnu sječu šume jer nećemo imati više šuma”, kaže Tanić.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × three = 15