Tahirović i Hotić: Suđenje za zločin u Kravici se čini neozbiljnim

  Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović i Kada Hotić iz Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa osudili su i izjavu sudije Mirjane Ilić da u Srebrenici nije bio genocid.

  [AA]

  Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ubistvo više stotina Bošnjaka u julu 1995. godine u selu Kravica kraj Srebrenice, koje je danas nastavljeno u Beogradu, čini se neozbiljnim, saglasni su predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović i Kada Hotić iz Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa, koji su osudili i izjavu sudije Mirjane Ilić da u Srebrenici nije bio genocid, javlja Anadolu Agency.

  Nakon održanog pretresa, Tahirović je istakao za AA da je dobro što je održano ročište u odnosu na prethodni period kada je bilo dosta problema u samom dolasku nekih od optuženih.

  „Danas je održano ročište, tri svjedoka su svjedočila. Nažalost, nije Tužilaštvo uradilo svoj posao onako kako mi smatramo da je trebalo, obzirom da su svjedoci apsolutno nepripremljeni za svjedočenje, pogotovo svjedokinja (Saliha Osmanović) iz Bosne i Hercegovine, koja je supruga ubijenog u genocidu u Srebrenici. Ona apsolutno nije adekvatno pripremljena“, ocijenio je Tahirović.

  Kako je dodao, ono što je „pogotovo zaparalo uši“ je stav predsjedavajuće sudskog vijeća Mirjane Ilić, koja je na konstataciju današnje svjedokinje Salihe Osmanović da je u Srebrenici bio genocid, rekla da je „genocid jedno, a osvajanje grada nešto drugo“.

  „Ona je vrlo jasno dala do znanja na koji način ona tretira zločine i genocid koji se desio u Srebrenici, tako da je na neki način naznačeno na koji način će ovaj postupak na kraju okončati i kakve presude možemo očekivati“, naglasio je Tahirović.

  Kada Hotić iz Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa, koja je izgubila brata Mustafu, takođe je prokomentarisala izjavu sudije Ilić istakavši „da su najvjerovatnije ružama i opojnim mirisom osvojili grad“.

  „To su njeni ispadi, možda je nepromišljeno, ali se od takvih očekuje da bude savjesna šta govori. Međutim, meni to nije najvažnije. Izvođenjem današnjih svjedoka, svjedoci koji svjedoče uglavnom su učesnici u svemu tome… Ako bude sud htio i ako bude pravde, optuženi bi morali dobiti presudu za krivicu i za genocid i za te zločine koje su činili, jer nije mala stvar – 1.313 je identifikovano na tom području ispred hangara u Kravici gde je ubijeno, među njima i moj brat Mustafa“, navela je Hotić.

  Ona je istakla da je prisustvovala suđenjima u Hagu, te joj se ovaj sud u odnosu na Hag čini neozbiljnim i neukim.

  „Ne znam šta će iz ovoga ispasti. Ako bude pravde, što kažu, Bože pravde, biće pravde“, zaključila je Hotić.

  Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

  Prema optužnici, oni su s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u selu Kravica, u julu 1995. godine, učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety six ÷ = twenty four