More

  Svjetski naučnici smatraju da su na korak do otkrića pete sile prirode

  - Advertisement -

  Svjetski naučnici približavaju se potencijalnoj identifikaciji nove sile nakon iznenadnog “titranja” subatomske čestice.

  Prema do sada poznatim činjenicama, u prirodi postoje četiri fundametalne sile od kojih su tri elektromagnetna sila, te jake i slabe nuklearne sile – objašnjene standardnim modelom fizike čestica.

  Međutim, do sada fizička saznanja i činjenice ne objašnjavaju četvrtu poznatu fundamentalnu silu, gravitaciju ili tamnu materiju – čudnu i misterioznu supstancu za koju se smatra da čini oko 27 posto svemira.

  Sada su istraživači rekli da bi mogla postojati još jedna, peta, fundamentalna sila prirode.

  “Govorimo o petoj sili jer ne možemo nužno objasniti ponašanje, u ovim eksperimentima, sa četiri za koje znamo”, riječi si Mutesha Patela sa Imperial College u Londonu.

  Podaci dolaze iz eksperimenata u Fermilabovom američkom akceleratoru čestica, koji je istraživao kako se subatomske čestice zvane mioni – slične elektronima, ali oko 200 puta teže – kreću u magnetskom polju.

  Patel kaže da se mioni ponašaju pomalo kao “dječiji vrtljivi vrh”, rotirajući oko ose magnetnog polja. Međutim, kako se mioni kreću, oni se kolebaju. Učestalost tog kolebanja može se predvidjeti standardnim modelom.

  Također, eksperimenti u Fermilabu nisu jedini koji sugeriraju mogućnost pete sile: rad na LHC-u je također doveo do zapanjujućih nalaza, iako s drugačijim tipom eksperimenta koji gleda na brzinu kojom se mioni i elektroni stvaraju kako se određene čestice raspadaju, piše Guardian.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × nine = sixty three