Svjetski dan dijabetesa obilježen i u Brčkom

Autor teksta: Kristian Bilić
Autor fotografija: Samir Tukulj

Svjetski dan dijabetesa je obilježen i u Brčko distriktu BiH. Udruženje Dijabetičara Brčko distrikta BiH će danas i sutra na Trgu mladih dijeliti promotivne materijale te besplatno mjeriti nivo šećera u krvi, kako bi skrenuli pažnju na važnost prevencije dijabetesa.

Na Trgu mladih u Brčkom vladala je velika zainteresovanost građana koji su došli da izmjere nivo šećera u krvi, dobiju savjete te preventivno djeluju i nauče nešto o dijabetesu. Sa predsjednikom udruženja smo razgovarali i o tome kako korona virus utiče na dijabetičare te koliko su oni izložena kategorija.

  • Da u svome domu pripreme neke osnovne stvari za slučaj da se zaraze virusom, kao što su dovoljna količina svojih lijekova, inzulina, trakica, sredstava za podizanje nivoa šećera u krvi i takođe da se veoma pripaze. Kao u svakoj infekciji, ako se pojavi da znaju da uvijek tada šećer raste, da se češće javlja hiperglikemija, da tada treba dodatno da mjere nivo šećera u krvi – izjavio je predsjednik Udruženja dijabetičara Đorđe Vuković.

Podršku današnoj aktivnosti je pružio i Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH. Kazali su da je Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH radio sve vrijeme za vrijeme pandemije te uveo i dežurne telefone 24 sata dnevno, ali najbitnije za dijabetičare jeste da česti problemi oko nedostatka trakica, nisu slučaj u Brčko distriktu.

  • Prošle godine smo povećali broj trakica, ove godine smo već dva puta povećali broj trakica, tako da ne samo da nije bilo problema nego smo napravili neke dodatne korake u cilju podrške i pomoći ponovo našim osiguranicima, našim sugrađanima – istakao je Miodrag Todorović, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH.

U BiH ne postoji jedinstveni registar oboljelih od dijabetesa, ali se pretpostavlja da oko 365.000 građana boluje od dijabetesa, a polovina, oko 157.000 osoba, nisu svjesni da imaju tu bolest.

--