More

  Svi krajiški načelnici prihvatili ideju Jasmina Imamovića o ukidanju kantona

  Inicijativa tuzlanskog gradonačelnika Jasmina Imamovića o ukidanju kantona u Federaciji BiH prihvaćena je jednoglasno od svih načelnika općina u Unsko-sanskom kantonu.

  Danas je u Bosanskoj Krupi održan Kolegij gradonačelnika i načelnika Unsko-sanskog kantona, a sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

  Imamović je čelnim ljudima krajiških općina prezentovao svoju inicijativu za promjenu Ustava FBiH, tj. ukidanje kantona, čiju implementaciju smatra jedinim realnim putem za ekonomski razvoj i stvaranje boljih životnih uslova u Federaciji BiH.

  “Mi smo svjetski rekorderi po broju ministara, poslanika, savjetnika, pomoćnika ministara, na broj stanovnika. U Federaciji je 11 premijera, 142 ministra, 300 pomoćnika ministara, 300 savjetnika premijera i ministara, na stotine poslanika, preko 1000 članova komisija kad su u pitanju skupštine kantona, a kad su u pitanju vanbudžetski fondovi isto tako blizu 1000. Hoćemo da umjesto 35 vanbudžetskih fondova bude 5, da se obezbijede uštede, a da u tim fondovima svaki kanton bude podjednako zastupljen”, rekao je Imamović.

  Kako je dalje naveo, iz povrata PDV-a općine bi mogle davati poticaje i krenuti u brži ekonomski razvoj, a i Federacija bi imala 2,5 puta više sredstava. Uštede bi, smatra, na godišnjem nivou iznosile 400-500 miliona KM.

  Dosadašnje inicijative oko izmjene ustavnog sistema, kako kaže Imamović, propale su jer se odmah išlo na Dejtonski sporazum.

  “Trebamo stvari mijenjati hronološki, za početak Vašingtonski ustav iz 1994. godine, pa da vidimo onda ako se nekad steknu uslovi za Dejtonski”, dodao je.

  Inicijativu za ukidanje kantona podržali su gradonačelnici i načelnici općina Unsko-sanskog kantona, smatrajući je efikasnim i ekonomičnim rješenjem.

  “Ovo je nešto u čemu će politika voditi glavnu riječ. Ne kažem da na to pitanje treba gledati kroz politiku, nego se treba posvetiti analizama, činjenicama, pokazateljima koji će ovu inicijativu prezentirati u pravom svjetlu javnosti i svim zainteresiranim krugovima, kako bi ona bila tretirana onako kako zaslužuje”, rekao je načelnik Bužima Zikrija Duraković.

  Gradonačelnik Tuzle je najavio da će nastaviti prezentaciju svoje ideje, pa će u budućem periodu razgovarati i sa ostalim načelnicima općina u Federaciji BiH, vjerskim zajednicama, interesnim grupama, a cilj mu je da ona dođe do što većeg broja građana, prije nego što bude zvanično predložena u parlamentarnu proceduru, saopćeno je iz Općine Bosanska Krupa.

  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three + six =