More

  “Švedsko srce moje majke” od 3. februara u kinima širom BiH: Film o majčinskoj ljubavi i prijateljstvu [VIDEO]

  Trailer filma [UNAFILMdistribucija]

  Film “Švedsko srce moje majke” od 3. februara će igrati u kinima širom Bosne i Hercegovine u distribuciji “Una filma”.

  Publika u Bosni i Hercegovini sigurno neće ostati ravnodušna na svevremensku priču ispisanu perom nedavno preminulog bosanskohercegovačkog pisca Zilhada Ključanina u režiji Adisa Bakrača, naglasili su iz “Una filma”.

  “Film o majčinskoj ljubavi i prijateljstvu koje prevazilazi jezičke i kulturološke barijere, upoznavajući nas i sa najskrivenijim ljudskim osjećanjima koje, u ovom slučaju, neprekidno ispunjavaju samo ljubav i nada za bolje i ljepše sutra”, navedeno je u saopštenju.

  Producent filma je “HEFT produkcija” na čelu sa Almirom Šahinovićem, a glavne uloge ostvaruju Faketa Salihbegović Avdagić, Nermin Omić, Irina Dobnik, Armin Omerović, Aida Bukva i drugi.

  “Veoma sam zadovoljan cijelom ekipom filma. Mislim da smo sretni što je bilo ovoliko publike i da je odlično reagirala. Vjerujem da će biti uspješna i kino-distribucija, koja počinje od 3. februara”, rekao je Bakrač nakon premijere filma u Sarajevu.

  Radnja filma

  Film je sniman prošle godine na području opštine Kiseljak, a radnja počinje u ljeto 1993. godine kada grupa izbjeglica iz BiH zbog ratnih dešavanja odlazi u Švedsku.

  Švedski Crveni krst izbjeglice smješta u paviljon za migrante. Među njima je i bračni par srednjih godina Derviša i Adem.

  Derviša u paviljonu upoznaje Šveđanku Ingrid i, uprkos jezičkoj barijeri, njih dvije postaju dobre prijateljice. Derviša saznaje da je Ingrid teško bolesna.

  U međuvremenu završava rat u BiH, a Derviša kreće u potragu za svojim nestalim sinom, istovremeno sakupljajući ljekovite trave za svoju najbolju prijateljicu, stoji u sinopsisu filma.

  Dvije festivalske nagrade

  Na 46. izdanju festivala “Mojkovačke filmske jeseni” film “Švedsko srce moje majke” osvojio je dvije nagrade.

  Faketa Salihbegović Avdagić dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu, dok je Irini Dobnik pripalo specijalno priznanje za ulogu Ingrid, prijateljice glavne junakinje.

  Čitano

  Povezani članci