More

  Svečano otvorena ZU Poliklinika Ghetaldus Brčko

  spot_imgspot_img

  U subotu je u Brčkom, u prisustvu predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta, svečano otvorena Zdravstvena ustanova Poliklinika Ghetaldus Brčko.

  Prvi put u historiji u Brčkom je obavljena hirurška intervencija na oku. Urađeno je ukupno 12 operacija katarakte.

  “Velika je stvar da pacijenti ne moraju da putuju u velike okolne centre da obave hiruršku intervenciju na oku. Na nivou godine iz Brčko distrikta na operacije ovog tipa odlazi između 500 i 1.000 pacijenata. Hirurška intervencija koju odobrava Fond zdravstvenog osiguranja iznosi 1.250 maraka”, kazao je u izjavi medijima specijalista za očne bolesti, mr. dr sc. Alen Popović Beganović.

  “U ovom gradu se operacije katarakte mogu raditi brzo, efikasno i na bezbolan način. Već nakon pola sata pacijenti mogu ići kući. Postoperativni tok je lagan i dobar. Nakon 24 sata je obezbijeđen pregled u ovoj ustanovi. Oprema je dobra, kadar je vrhunski. Što se tiče operacije katarakte, pacijenti nemaju potrebe ići iz ovog grada”, dodao je specijalista za očne bolesti, prof. dr Vahid Jusufović, a svoje zadovoljstvo izrazili su i sami pacijenti.

  Gradonačelnik Siniša Milić izjavio je da je ovo “korak naprijed u obezbjeđivanju dobrih zdravstvenih usluga za naše građane”.

  “U narednom periodu ćemo sagledati mogućnosti da sve ove ustanove, bez obzira da li je riječ o privatnim ili javnim, nađu svoje mjesto u sistemu zdravstvene zaštite, odnosno zdravstvenom osiguranju, kako bi, s jedne strane, naši građani imali kvalitetnu uslugu nadomak svojih kuća, a s druge strane da za operativne zahvate obezbijedimo dovoljno sredstava u Fondu zdravstvenog osiguranja, odnosno da se sredstva budžetskih korisnika distrikta Brčko ne prelijevaju u neke druge centre”, kazao je on.

  Šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Distrikta Sabrija Čandić naglasio je da je ovo veliki događaj za grad Brčko i njegove građane.

  “Mislim da je ova poliklinika najkonkurentnija u regiji. Iz tog razloga, mislim da postoji motivacija da sve novce koje smo do sada slali u druge centre, možemo zadržati u našem fondu na zadovoljstvo naše zajednice”, izjavio je on.

  “Stvara se velika ušteda na vremenu, ali i na materijalnim sredstvima. Ovu inicijativu trebali bi prepoznati svi koji su zaduženi za sektor zdravstva u Brčkom, i na taj način stvoriti uslove da stanovništvo Brčko distrikta ima kvalitetnu uslugu kada je u pitanju liječenje”, dodao je predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

  Poliklinika je nastala iz kontinuiteta Očne optike Ghetaldus Brčko, koja je počela sa radom 1967. godine, kao poslovna jedinica Optičke industrije Ghetaldus Zagreb. U genezi svog razvoja Zdravstvena ustanova Poliklinika Ghetaldus Brčko distrikt BiH obilježava 50 godina postojanja i uspješnog poslovanja iz oblasti oftalmologije i očne optike.

  Stručno osoblje Poliklinike pruža sve oftalmološke usluge pacijentima u skladu s najsuvremenijim svjetskim standardima. Konsultativne preglede, kontrole vida i određivanja dioptrijskih naočala, kontaktnih leća, toričnih, sferičnih, GP i soft (mekih), operativnih zahvata na prednjem i stražnjem segmentu oka, operativa katarakte najsavremenijom metodom fakoemulzifikacije i ugradnja interokularnih leća, u lokalnoj anesteziji, predoperativni internistički pregledi sa laboratorijskim nalazima, postoperativna kontrola i praćenje pacijenata.

  Predmet poslovanja Poliklinike također je i distribucija i servisiranje digitalnih slušnih aparata Widex, govornih aparata Servox sa pratećom opremom, zaštitnih i dioptrijskih naočara, kontaktnih leća, obuka i sredstva za održavanje i čuvanje istih.

  Poliklinika Ghetaldus obavlja preglede i izdavanje ljekarskih uvjerenja za: zaposlenje, vozače svih kategorija i oružare – vlasnicima lovačkog i ličnog naoružanja.

  Zdravstvena ustanova Poliklinika Ghetaldus opremljena je najsavremenijom oftalmološkom opremom i u strategiji razvoja djelatnosti Poliklinike, osim ulaganja u najsuvremeniju oftalmološku opremu, ulaže i u stalno usavršavanje liječnika specijalista oftalmologa, omogućujući im prisustvo na domaćim i stranim oftalmološkim kongresima, u cilju praćenja savremenih dostignuća iz oblasti oftalmologije i njihove primjene u Poliklinici.

  Poslovno tehničku sradnju ostvaruje putem reprezentnih zdravstvenih ustanova, Univerzitetsko-kliničkog Centra UKC Tuzla, kao i sa Javnom zdravstvenom ustanovom Istočni Doboj, koji svojom logistikom i angažiranjem eminentnih stručnjaka iz oblasti oftalmologije, prof. dr sc. Vahida Jusufovića, specijaliste oftalmologa, i doc. dr sc. Emira Čabrića, specijaliste oftalmologa.

  Prava na navedene usluge mogu se ostvariti i putem Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta, osigurane osobe, penzioneri i ostali vidovi osiguranja kojim su obuhvaćene navedene usluge.

  Poliklinika Ghetaldus nalazi se u Ulici Bosne Srebrene, broj 6, pješačka zona, kod Pošte Republike Srpske.

  Radno vrijeme Poliklinike Ghetaldus je radnim danima od 8 do 17, i subotom od 9 do 14 sati.

  Zakazivanje pregleda i informacije na telefone: 049-216-242, 213-191, faks 232-791, kao i na e-mail adresu: poliklinikaghetaldus@gmail.com

  Ostale informacije o Poliklinici i njenom poslovanju na web-stranici: www.poliklinikaghetaldus.com

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five × = thirty

  Čitano

  Povezani članci