Svečano otvorena 16. “Guča u Brčkom”

Foto/Ustupljeno Otisku

[Saopštenje] Predsjednik Skupštine Siniša Milić, koji je manifestaciju proglasio otvorenom, rekao je da je zbog pandemije i  zakonskih procedura manifestacija organizovana u specifičnim okolnostima, ali da je atmosfera iz Guče sasvim sigurno prenesena u Brčko što i jeste cilj ove manifestacije.

„Od ove godine počinjemo da primjenjujemo novi Zakon o budžetu i novi Zakon o udruženjima i fondacijama i zbog složenosti procedura manifestacija se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Skupštine. Siguran sam da će Vlada, narednih godina, kao što je to činila prethodnih ovu manifestaciju tretirati kao jedan od važnijih turističkih događaja“, istakao je Milić.

On je dodao da vjeruje da će truba, kako je to činila i u prošlosti, i u godinama koje su pred nama, pozivati ljude na okupljanje i radost. 

Organizator „Guče u Brčkom“ Slobodan Aleksić, u čijem restoranu „Kolubara“ se održava manifestacija, napomenuo je da je prošle godine  bila otkazana zbog nepovoljne epidemiološke situacije, da je tradicija nastavljena ove godine uz poštovanje epidemioloških mjera te da je za goste pripremljena trpeza sa jelima koja se služe i u Guči, dok je za muziku zadužen orkestar Dragana Jevđića, majstora trube iz Požege.  

Šef Službe za turizam u Vladi Brčko distrikta Aleksandar Đurić rekao je da je „Guča u Brčkom“ jedna od najatraktivnijih manifestacija u kalendaru kulturnih dešavanja u Distriktu, te da njeno povezivanje s planetarnim muzičkim fenomenom Gučom u Dragačevu, jeste prioritet turističkih aktivnosti Distrikta.

Direktor Turističke organizacije Dragačevo – Guča Bili Vulović rekao je da je u planu da se od sljedeće godine ova manifestacija proširi i da u njoj učestvuje sto trubača takmičara i 200 članova kulturno-umjetničkih društava, s ciljem da Brčko i dalje promoviše Sabor trubača u Guči, koja je, inače, najstarija manifestacija u Srbiji, a treća u svijetu po posjećenosti. 

Svečano otvaranje „Guče u Brčkom“ ozvaničeno je podizanjem zastave manifestacije uz zvuke dragačevske trube te pucnjem iz topa.

Skupština Brčko distrikta BiH 
--