More

  Sve više izbjeglica preko Crne Gore stiže u BiH

  Osim državljana Alžira, crnogorsko-hercegovačku granicu prelaze i državljani Pakistana, Sirije, Palestine, Kube.

  - Advertisement -

  Priliv migranata i izbjeglica u Crnu Goru posljednjih mjeseci u naglom je porastu, a većina onih koji zatraže azil u toj državi ne zadržavaju se dugo već svoj put nastavljaju najčešće prema Bosni i Hercegovini i dalje prema Zapadnoj Europi, javlja Anadolija.

  Novinari te agencije posjetili su Centar za azilante u Spužu, gdje trenutno boravi 128 osoba. Među njima, najviše je državljana Alžira.

  U Centru ističu da novi migranti i izbjeglice stižu svakodnevno, ali da su rijetki oni koji ostanu do kraja postupka odlučivanja o njihovom statusu.

  “Osim državljana Alžira, ima ih i iz drugih zemalja, poput Pakistana, Sirije, Palestine, Kube. U ovoj godini smo na zbrinjavanje primili 746 tražilaca azila. Imali smo 80 od prošle godine, tako da smo ukupno imali 826 tražilaca azila u ovoj godini. U prvoj polovini godine, do avgusta, mali broj lica je bio na zbrinjavanju, a značajno povećanje je nastupilo od avgusta i ono i dalje traje”, kaže Duško Jovićević, upravitelj Centra za azilante, dodajući kako bilježe povećanje tražitelja azila u posljednja tri mjeseca.

  Objašnjava i proceduru koju prolaze azilanti. Nakon registracije dobivaju legitimacijsku potvrdu pomoću koje imaju slobodu kretanja, nastanjivanja, boravka, ostvaruju pravo na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, te na obrazovanje.

  Taksijem ili javni prijevozom do granice

  Oni koji u Crnoj Gori zatraže azil mogu se zadržati do okončanja prvostupanjskog postupka, koji vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ako uslijedi žalba, onda mogu ostati do kraja drugostupanjskog postupka. Na kraju, ako tražitelj azila dobije status izbjeglice, država je u obvezi da ga zbrinjava još šest mjeseci.

  Ipak, praksa je mnogo drugačija jer veliki broj tražitelja azila ne čeka zakonski rok, već se nakon određenog vremena provedenog u Centru za azilante zaputi dalje. Posljednjih mjeseci aktualna je ruta prema Bosni i Hercegovini, navodi Anadolija.

  Do granice najčešće dolaze iz Nikšića taksijem ili koriste javni prijevoz.

  Prema Jovićeviću, pretpostavlja se da, nakon Crne Gore te Bosne i Hercegovine, migranti i izbjeglice idu prema Zapadnoj Europi.

  Na sastanku policijskih službi Crne Gore i BiH, održanom nedavno u Trebinju, konstatirano je povećanje broja migranata na području Hercegovine – s prošlogodišnjih stotinjak državljana zemalja visokog migracijskog rizika na više od 700 ove godine.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven + = fifteen