More

  Sve veći broj pasa lutalica na ulicama Brčko distrikta

  Ovakva situacija nije nimalo bezazlena, jer može doći do ozbiljnih problema.

  U posljednje vrijeme primijetan je povećan broj pasa lutalica na ulicama Brčko distrikta, javljaju brčanski mediji.

  Sektor za zbrinjavanje napuštenih životinja Javnog preduzeća Komunalno Brčko od decembra prošle godine ne uklanja pse sa ulica, a lokalna Vlada je obaviještena o razlozima koji su doveli do ovakve situacije.

  “Postoji problem sa stočnom jamom koji se proteže punih godinu dana. Mi u principu nemamo načina da zbrinemo pse koji su uginuli na teritoriji Distrikta. Lično smatram da to nije samo problem Komunalnog preduzeća, nego problem lokalne zajednice uopšte, obzirom da Vlada ovaj krucijalni problem ne rješava punih godinu dana”, rekla je šefica Sektora Željka Tomić.

  “Doveli su nas u takvu situaciju, nažalost, pošto je u ovom gradu sve ispolitizovano, pa tako i problem sa stočnom jamom, jer se ne mogu dogovoriti za lokaciju”, naglasila je Tomić.

  Može doći do ozbiljnih problema

  Kapaciteti azila su takvi da više ne mogu primati nove pse. Oba azila, i karantenski i onaj u koji se smještaju psi za udomljavanje, bukvalno su pretrpani, kažu nadležni.

  “Oba azila su prepunjena. Trenutno u azilu ima oko 300 pasa. Mi zaista ne možemo više prikupljati pse sa ulice, jer će se životinje međusobno ‘pokoškati’ i stvorit će se još veći problem. Dakle, nismo u mogućnosti da riješimo problem”, pojasnila je šefica Sektora.

  Ovakva situacija nije nimalo bezazlena, jer može doći do ozbiljnih problema.

  “Ukoliko budemo imali pse i dalje po ulicama, životinje mogu prenijeti zarazne bolesti. Psi na ulicama nisu proizvod Komunalnog preduzeća, nego neodgovornih vlasnika – što njihovih kučića, što potomaka njihovih kučića. Ako se ovaj problem ubrzo ne riješi možemo se dovesti u situaciju iz 2008. godine kada smo imali proglašenje opasnosti od pasa lutalica. Sjećate se da nismo mogli prolaziti kroz grad”, upozorila je Tomić, prenosi BDC televizija.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one × = 9