Sve brčanske jelke: Hronologija praznične satire (FOTO)

Foto / JP Komunalno

Bližimo se kraju još jedne pandemijske godine, nikad veća potreba da se narod rastereti i zbija šale. Jelka je postavljena, i vrijeme je da otpočne brčanski praznični Fejsbuk-karneval. To je mjesto gdje se brišu granice između visokog i niskog, ozbiljnog i smiješnog, mjesto svakodnevne satire. U ovo ne ubrajam istinski zlonamjerne komentare, bez osnova, svrhe i domišljatosti.

Karneval je antielitistički događaj u kojem narod preuzima glavnu riječ i rješava se nagomilanog stresa i muke. Primarni čin jednog karnevala je krunisanje karnevalskog kralja, a onda i skidanje istog s trona. Na brčanskom općenarodnom Fejsbuk-karnevalu, već oko deset godina aktuelna je kraljica, a ime joj je Jelka.

Pa počnimo od 2012. godine kada se portal Klix pitao: Da li je Brčko najljepše ukrašen grad u BiH? Jelka je tada još bila poštovana i ne sjećam pošalica na njen račun. Doduše, kruna je tek stavljena.
Na slikama je tada prikazan bogato okićen grad, jelka i snijeg, po mom mišljenju, najbitniji praznični dekor. Te godine Brčko je imalo prvi doček Nove godine na otvorenom (barem što se tiče poslijeratnog perioda).

2012. god.


Sljedećih nekoliko godina, 2013., 2014., 2015. i 2016. prošle su prilično nezapaženo ili je do mene. Ako se ko prisjeti kakvih anegdota, bujrum, da dodamo u ovu malu hroniku.

Uglavnom, držao se status kraljice praznika dobro, sve do 2017. kada počinje prva improvizacija jako lijepom gestom naše sugrađanke koja je svoju jelku poklonila gradu. Te godine publiku je zabavljao Željko Samardžić.

A onda je stigla 2018. i misterij nestale jelke. Jelka je postavljena, pa sklonjena i istinski karneval narodne satire je otpočeo redanjem improviziranih plastičnih jelkica u znak protesta. Nova 2019. godina se dočekala uz Pilote.

2018. god. Slučaj nestale jelke
2018. god. Slučaj nestale jelke, alternativa

Godina 2019. ostat će upamćena po prvim Čarima zime, koje su iznjedrila mnoštvo aktivnosti za najmlađe, tako da je jelka ostala u drugom planu i nije se mnogo polemisalo o dekoru. Godina 2020. dočekana je uz Divlje jagode.

Onda je stigla nesretna 2020. godina i prve vijesti o korona virusu u nekoj tamo dalekoj Kini. Stigla je korona i u Brčko, ali to nije spriječilo Brčake i Brčanke da učestvuju u velikoj humanitarnoj akciji za liječenje Armina Fazlića iz Zenice i Olivera Pal Gajodija iz Srbije. Nazvali su to mediji “Praznik humanosti”, što u istinu i jeste bio. Skupili su se Brčaci ne brojeći krvna zrnca, još isprepadani izolacijom, strahujući da se zagrle i poljube, da se konačno opušteno druže. Ali, došli su u velikom broju i dokazali da može drugačije.

Bazar za Olivera i Armina

Tadašnja nesretna jelka doživjela je dva kraha: bila je jako oskudno okićena što je izazvalo opće nezadovoljstvo, te je doživjela i nesreću tako što se strmoglavila usred jakog vjetra. Dosjetljivi Brčaci i Brčanke samostalno su okitili jelku i time opet nastavili karneval domišljatim rješenjima, šireći pozitivnu energiju. Opet kažem, ne ubrajam u to energetske vampire, zlonamjernike.

Oborena Jelka, u lošem stanju od 2020. godine

Stigli smo u finiš 2021. godine, a travestija se nastavila; red šale, red hejta. Ovaj put jelka je premala. Kažu da se svijetu ne može ugoditi, ali ipak ovaj svijet su poreski obveznici, pa im se mora barem pokušati ugoditi. Tako će u grad stići i nova sintetička LED jelka pa ostaje da vidimo da će naslijediti karnevalsku krunu od prethodnih.

2013.
2014.
2015.
2016.
2017.
Novinar: Emina Osmić-Hajdarević
--