More

  Svakodnevno širom svijeta premine 7.000 novorođenčadi

  Izvještaj Međunarodnog fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) pokazuje kako svakodnevno širom svijeta umre 7.000 djece prije nego što napune mjesec, javlja Anadolu Agency (AA).

  U izvještaju je navedeno kako godišnje premine 2,6 miliona djece mlađe od mjesec, a da je stopa smrtnosti visoka pretežno u nerazvijenim zemljama.

  Najveća stopa smrtnosti djece prošle godine zabilježena je u Pakistanu, a slijede Centralnoafrička Republika i Afganistan.

  Prema podacima koje je podijelio UNICEF od 1.000 rođene djece u Pakistanu u prosjeku premine 45,6 djece.

  Najniža stopa smrtnosti zabilježena je u Japanu, gdje od 1.000 rođene djece, njih 0,9 premine prije nego što napune mjesec. Japan slijede Island i Singapur.

  Osim toga, navodi se kako u nerazvijenim zemljama od 1.000 novorođenčadi premine njih 27, a u razvijenim tri. Od deset zemalja u kojima je stopa smrtnosti djece najviša, osam je u Africi.

  Više od 80 post uzroka smrtnosti novorođenčadi čine prijevremeno rođenje, komplikacije tokom poroda i infekcije među kojima se nalaze sepsa, meningitis i pneumonija.

  Također, u izvještaju se navodi kako je u velikoj mjeri moguće spriječiti smrtnost djece ukoliko se poduzmu potrebne mjere.

  Istaknuto je i kako ukoliko u svakoj zemlji visina stope smrtnosti beba bude kao u razvijenim zemljama, do 2030. moglo bi biti spašen život 16 miliona novorođenčadi.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − 2 = seven

  Čitano

  Povezani članci