37. Susreti pozorišta u Brčkom

Urednik: Adis Mujdanović 
Videonovinar: Kristian Bilić 
Snimatelj: Samir Tukulj

Saopštenje organizatora

Gran pri Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom za najbolju predstavu u cjelini i Statua Gran pri Susreta jednoglasno su dodijeljeni predstavi “GospOUdinNOUbadi”, autora i reditelja Saše Anočića, u produkciji EXIT teatra Zagreb.

Ovo je odluka stručnog žirija 37. Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom koga čine pozorišni kritičar Nedžad Ibrahimović, glumac Slaven Knezović i reditelj Goran Damjanac.

Prema njihovoj odluci, Gran pri Susreta za najbolju žensku ulogu jednoglasno je dodijeljen Jeleni Kordić – Kuret za ulogu Tereze Bevande Duspare u predstavi “Identitluk”, grupe autora, u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.

Ista nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Domagoju Ivankoviću za više uloga u predstavi “GospOUdinNOUbadi”, autora Saše Anočića, u produkciji EXIT teatra Zagreb.

U kategoriji nagrada pozorištima iz Bosne i Hercegovine, stručni žiri je za najbolju mladu glumicu proglasio Ajlu Hamzić za ulogu Safete Hadžiavdić u predstavi “Identitluk”, grupe autora, u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar, dok je nagrada za najboljeg mladog glumca dodijeljena Draženu Pavloviću za ulogu Hamze Đule upredstavi “Identitluk”, grupe autora, u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.

Nagrada za muziku dodijeljena je Huseinu Oručeviću za predstavu “Identitluk”, grupe autora, u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar, a Jelena Vidović je nagrađena za kostim za predstavu “Zlatno doba”, autora Željka Stjepanovića, u produkciji Narodnog pozorišta RS Banjaluka.

Nagrada za scenografiju dodijeljena je Dragani Purković – Macan za predstavu “Zlatno doba” u produkciji Narodnog pozorišta RS-a Banjaluka.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Ameli Kreso za ulogu Lejle Peco u predstavi “Identitluk”, grupe autora, u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu pripala Goranu Jokiću za ulogu Bana Milosavljevića

u predstavi “Zlatno doba” u produkciji Narodnog pozorišta RS-a Banjaluka.

Nagradu za najbolju režiju osvojila je Lajla Kaikčija za predstavu “28. proba” u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a nagrada za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog savremenog pisca, Statua Zlatno pero, dodijeljena je Željku Stjepanoviću za predstavu “Zlatno doba” u produkciji Narodnog pozorišta RS-a Banjaluka.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini „Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog“, dodijeljena je predstavi “Identitluk”, grupe autora, u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.

Prema odluci žirija publike 37. Pozorišnih/kazališnih susreta, nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi “Zlatno doba”, Željka Stjepanovića, u produkciji Narodnog pozorišta RS-a Banjaluka.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Ajli Hamzić za ulogu Safete Hadžiavdić u predstavi “Identitluk”, grupe autora, u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.

Za najbolju mušku ulogu nagrađen je Ivan Skoko za ulogu Ante Šarca u predstavi “Identitluk”, grupe autora, u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.

Izvor fotografije: Susreti.co.ba

Posljednja predstava u okviru zvaničnog programa Tridesetsedmih susreta pozorišta/kazališta BiH „GospOUdinNOUbadi“, Saše Anočića, u produkciji Exit teatra, koja je izvedena sinoć u Brčkom, zbog zaštite autorskih prava, NEĆE biti emitovana za gledaoce putem “Hit” televizije i na FB stranicama.

PODSJEĆANJE svim ljubiteljima pozorišta da će predstava “Arzamas“, rađena po romanu Ivane Dimić, u režiji Ljiljane Todorović i produkciji Zvezdara teatra Beograd, biti emitovana VEČERAS (27.11.2020.) u 19:30 sati na kanalu HIT televizije i FB stranicama “Hit-a” i Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom.

Foto: Facebook.com / Susreti pozorišta Brčko

Osmi dan (26.11.2020)

PODSJEĆANJE svim ljubiteljima pozorišta da će predstava “Balkanski špijun u Sarajevu“, Narodnog pozorišta Sarajevo, biti emitovana VEČERAS (26.11.2020.) u 19:30 sati na kanalu HIT televizije i FB stranicama “Hit-a” i Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom.

Foto: Facebook.com / Susreti pozorišta Brčko

Posljednja predstava u okviru zvaničnog programa Tridesetsedmih susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom je „GospOUdinNOUbadi“ Saše Anočića, a u izvođenju Exit Teatra.

Foto: Facebook.com / Susreti pozorišta Brčko

Sedmi dan (25.11.2020)

PODSJEĆANJE svim ljubiteljima pozorišta da će predstava “Žene u crvenom – scena u sceni“, Hrvatskog narodnog kazališta Osijek, biti emitovana VEČERAS (25.11.2020.) u 19:30 sati na kanalu HIT televizije i FB stranicama “Hit-a” i Susreta kazališta/pozorišta BiH u Brčkom.

Foto: Facebook.com / Susreti pozorišta Brčko

U zvaničnom programu Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom, za večeras (25.11.2020.) je, kako je prvobitno bilo i najavljeno, predviđena predstava „Arzamas“ po romanu i u dramatizaciji Ivane Dimić, u režiji Ljiljane Todorović, a u izvođenju Zvezdara teatra Beograd.

Emitovanje predstave na HIT TV i Fejsbuk stranicama predviđeno je za petak, 27.11.2020. godine.

Foto: Facebook.com / Susreti pozorišta Brčko

Šesti dan (24.11.2020)

Predstavu “O medvjedima i ljudima”, reditelja Saše Anočića, Narodnog pozorišta iz Sarajeva, koja je prvobitno bila najavljena za večeras, u okviru programa Susreta, zamijeniće predstava “Balkanski špijun u Sarajevu” Sulejmana Kupusovića, a u produkciji Narodnog pozorišta iz Sarajeva.

Prikazivanje “Balkanskog špijuna u Sarajevu” je zakazano za četvrtak, 26.11.2020. godine u 19:30 na RTV HIT i Fejsbuk stranicama “Hit-a” i Susreta pozorišta BiH u Brčkom.

Foto: Facebook.com / Susreti pozorišta Brčko

PODSJEĆANJE svim ljubiteljima pozorišta da će predstava “28. proba” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica biti emitovana VEČERAS (24.11.2020.) u 19:30 sati, ali SAMO na kanalu HIT televizije.

Prenos ove predstave NEĆE biti omogućen na Fejsbuk stranicama “Hit-a” i Susreta.

Foto: Facebook.com / Susreti pozorišta Brčko

Peti dan (23.11.2020)

PODSJEĆANJE svim ljubiteljima pozorišta da će VEČERAS (23.11.2020.) u 19:30 sati na HIT televiziji, a samim tim i na FB stranicama, biti emitovana predstava “Lepa Brena prodžekt”.

Izvor fotografije: Facebook.com / Susreti pozorišta Brčko

S obzirom na pogoršanje epidemiloške situacije, večerašnja predstava pod nazivom “Žene u crvenom – scena u sceni“, reditelja Damira Mađarića i autora Davora Špišića, a koju igra glumački ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Osijek, neće biti izvedena na sceni Doma kulture, nego će narednih dana biti pikazan, ranije urađen, snimak predstave putem “Hit” televizije, FB stranice “Hit-a” i FB stranice Susreta pozorišta BiH u Brčkom.

Izvor fotografije: Facebook.com / Susreti pozorišta Brčko

Četvrti dan (22.11.2020)

Večeras (22.11.2020.) u 19:30 sati na HIT televiziji, a samim tim ni na FB stranicama, neće biti emitovana predstava “Lepa Brena prodžekt”, koja sadrži muzičke i komične elemente, zbog Dana žalosti koji je danas proglašen na području Brčko distrikta.

Emitovanje predstave se odlaže za sutra, ponedjeljak, 23.11.2020., u terminu od 19:30 sati.

ČETVRTE večeri 37. Susreta pozorišta / kazališta BiH u Brčkom (22.11.2020.) biće odigrana predstava “28. proba”, rediteljke Lajle Kaikčije, a u izvođenju Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Izvor fotografije: Facebook.com / Susreti pozorišta Brčko

Treći dan (21.11.2020)

Treće večeri Tridesetsedmih pozorišnih/kazališnih susreta u Brčkom (21.11.2020.), na sceni Doma kulture će u 19:30 časova, biti izvedena predstava “Lepa Brena prodžekt”, autora i reditelja Vladimira Aleksića i Olge Dimitrijević, a u koprodukciji Flying Ginger-a i Bitef teatra Beograd.

Drugi dan (20.11.2020)

Od večeras će se sve predstave emitovati veče nakon odigravanja. Na ovaj način će biti organizovana sva emitovanja do kraja Susreta, a i dalje ih možete pratiti putem “Hit” televizije, FB stranice “Hit-a” i FB stranice Susreta pozorišta BiH Brčko distrikt.

Nakon brojnih gostovanja širom BiH, te nastupa i osvojenih nagrada na festivalima u Jajcu, Mostaru i Splitu, predstava “Identitluk” biće izvedena večeras (20.11.2020.), na pozornici Doma kulture, druge večeri 37. Susreta pozorišta BiH u Brčkom.

Predstava je autorski projekat ansambla predstave, redateljice Tanje Miletić Oručević i dramaturga Dragana Komadine, a prema motivima djela Amina Maaloufa, nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.

Prvi dan (19. novembar)

Regionalni Susreti pozorišta / kazališta BiH, trideset i sedmi po redu, počinju 19.11.2020. u 19:30 sati izvođenjem predstave “Zlatno doba” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, rađene prema autoru i režiji Željka Stjepanovića.

Ovogodišnji Pozorišni festival u Brčkom se održava bez publike u dvorani Doma kulture i traje do 28. novembra.

Prema riječima umjetničke direktorice Festivala, Rubine Sarajlić, sedam predstava, od osam koliko ih je u natjecateljskom dijelu programa, bit će emitirane putem lokalne televizije.

Direktan prenos predstava će, svim ljubiteljima pozorišta, biti omogućen i putem društvene mreže Fejsbuk odnosno na Fejsbuk stranici Susreta pozorišta/kazališta BiH Brčko distrikta i lokalne “Hit” televizije.

  • Organizacijski odbor je putem telefonske sjednice donio odluku da se sve predstave odigraju bez prisustva publike, ali će biti emitirane uživo putem lokalne televizije u terminu od 19:30 sati. Dakle, ove godine nema prodaje ulaznica – ističe Sarajlić, te podsjeća da su na repertoaru predstave iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Sadržaj pratećeg program Susreta bit će sniman i emitiran preko televizijskih kanala i linkova, a predviđeno je, između ostalog, više kazališno – dokumentarnih izložbi i promocija književnih djela, od kojih i promocije čak dvije monografije i časopisa Susreti.

Događaji će biti organizirani u skladu s mjerama i preporukama Stožera za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH.

Više o zvaničnom programu 37. Susreta pozorišta / kazališta BiH u Brčkom pogledajte OVDJE.