More

  Susreti pozorišta BiH u Brčkom: ‘Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja’

  "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" je hrvatski dramski klasik.

  - Advertisement -

  Predstavom “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, autora Ive Brešana, u režiji Ivana Lea Lema, u srijedu navečer, u Domu kulture, nastavljen je takmičarski program 34. Susreta pozorišta Bosne i Hercegovine u Brčkom.

  “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, hrvatski dramski klasik, ovjenčan je brojnim nagradama za tekst i još brojnijim nagradama za mnoga uprizorenja u prošlih 46 godina na profesionalnim i amaterskim scenama u bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu.

  “Mostarski ‘Hamlet’ postavljen je na scenu ispunjenu bačvama raznih veličina, odnosno na veliko seosko gumno s nebom i oblacima u trećem planu. Prostor zapravo sugerira jednu veliku krčmu na otvorenom, donjomrdušku agoru, koja je i groteskni vlaški parlament i pozornica, s Brešanovim ‘Hamletom’ kao jedinom točkom dnevnog reda. Sugerirajući prostor slobode ovakva scenska postavka postaje ironični komentar rigidnoga socijalističkog konteksta s početka pedesetih godina prošlog stoljeća. Istodobno, bačve na seoskom gumnu prizivaju davni svijet ritualnih svetkovina, dakle antički eksterijer, gdje se plesom, pjesmom i vinom slavio bog Dioniz. Brešanove radio emisije, svojevrsna intermeca, kao prijelazi između prizora, u kojima progovara vlast čas slaveći socijalističku izgradnju, čas upozoravajući na zabrinjavajuće pojave i zastranjenja u izgradnji ‘našeg socijalističkog društva’, ili se referirajući na dekadentno robovanje kapitalističkom, čitaj shakespeareovskom, repertoaru naših kazališta, transformiraju se u zanimljive scenske totale. Oni su prilika da se svijet komunističkih sletova poveže s današnjom medijskom dikataturom raznih talent natjecanja, a mogu stati pod zajednički nazivnik ‘Mrduša možeš biti ti!'”, riječi su dramaturga predstave Dragana Komadine.

  Predstava je doživjela premijeru 17. maja ove godine.

  U pratećem dijelu programa, također u Domu kulture, upriličen je Susret sa glumcem Slavkom Štimcem.

  ‘Grad u teatru, teatar u gradu’

  U takmičarskom dijelu programa Susreta ove godine će biti izvedeno osam predstava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

  Predstave u odabiru selektora Almira Bašovića odraz su ovogodišnjeg mota manifestacije “Grad u teatru, teatar u gradu”.

  Cijena pojedinačne karte je pet konvertibilnih maraka.

  Susreti traju do 24. novembra.

  Kompletan program Susreta.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × nine = 72