More

  Susreti pozorišta BiH  u Brčkom: Igrana predstava „Ničiji sin“

  U Domu kulture večeras će, sa početkom u 19:30 sati, biti izvedena predstava „Naši dani“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke, autora Željka Stjepanovića i reditelja Juga Radivojevića.

  Piše: Adis Mujdanović

  U okviru takmičarskog programa 35. Susreta pozorišta Bosne i Hercegovine u Brčkom, sinoć je u Domu kulture igrana predstava „Ničiji sin“ Beogradskog dramskog pozorišta iz Srbije, autora Mate Matišića i reditelja Marka Misirače.

  Crnohumorni psihološki triler treći je dio „Posmrtne trilogije“ hrvatskog dramatičara i kompozitora mlađe generacije Mate Matišića.

  U osnovi, to je porodična drama u kojoj se polahko otkrivaju sablasti iz nedavne prošlosti, perioda Domovinskog rata ’90-ih godina.

  Na okruglom stolu nakon predstave, dramaturg Ivan Velisavljević za ovaj pozorišni komad je kazao da je od površinskog političkog sloja dosta univerzalnija i jezivija priča o sistemu porodičnih laži, te da se upravo zbog tog jezivog sistema i događa tragedija nečijih sinova.

  Prema riječima direktora Beogradskog dramskog pozorišta Slobodana Ćustića, prijedlog reditelja Misirače da se u njihovoj teatarskoj kući radi tekst hrvatskog dramskog pisca Matišića rado je prihvaćen.

  „Pokušavamo napraviti repertoar baveći se najobičnijim ljudima i njihovim najtežim situacijama i duhovnim temama“, rekao je Ćustić.

  Reditelj Misirača naglasio je da je Matišić značajan za savremeni teatar, „ponajprije zbog njegovog žanrovskog preplitanja, ali i tema, koje danas epizodno čine naše živote“.

  Istakao je da je ovo prvi put da se Matišićev tekst, prvobitno ekraniziran, igra u Beogradu.

  „Smatram da  je važno da se ovaj  komad vidi u našoj sredini“, rekao je Miodrag Krivokapić, koji u predstavi glumi oca Izidora, glavu jedne građanske porodice.

  Danica Ristovski, koja glumi suprugu i majku Anu, kazala je da su u ovom komadu svi žrtve, a da je njen lik možda najveća žrtva, „jer je svojom snagom podnijela više nego što bi mogao bilo koji muškarac“.

  Za Vladana Milića, koju glumi sina Ivana, ovo je velika uloga koju je, kako je rekao, prihvatio iz ličnih i profesionalnih razloga.

  U Domu kulture večeras će, sa početkom u 19:30 sati, biti izvedena predstava „Naši dani“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke, autora Željka Stjepanovića i reditelja Juga Radivojevića.

  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + fifty eight = 61