More

  Susreti pozorišta BiH u Brčkom: Igrana predstava „Jedvanosimsoboakalomistobo“

  Takmičarski program Susreta završava se večerašnjom predstavom „Osama – kasaba u Njujorku“ beogradskog Zvezdara teatra, autora Vladimira Kecmanovića i reditelja Darka Bojića.

  Piše: Adis Mujdanović

  Sedme večeri takmičarskog programa Susreta pozorišta Bosne i Hercegovine (BiH) u Brčkom, sinoć je u Domu kulture igrana predstava „Jedvanosimsoboakalomistobo“ Sarajevskog ratnog teatra, autora Nejre Babić i Aleša Kurta, koji je i reditelj ovog pozorišnog komada.

  Predstava „Jedvanosimsoboakalomistobo“ bavi se aktuelnim problemima u BiH: odlaskom mladih, nezaposlenošću, nefunkcionalnom birokratijom i politikom.

  Babić je na okruglom stolu nakon predstave rekla da je predstava dio projekta „Kofer za sjećanja“ koji istražuje zašto mladi napuštaju Bosnu i Hercegovinu.

  Kurt je kazao da namjera nije bila da se bilo kome ugodi, nego da se pouči ovom predstavom.

  „Mi glumimo ovu predstavu u dijaspori i oni nas stalno zovu, a kada smo je igrali u Makedoniji ljudi su tamo bili oduševljeni predstavom, jer i oni imaju isti problem, svi se pronalaze u tome“, naveo je on.

  Glumica Maja Salkić izjavila je da se kroz predstavu sve vrijeme povlači ono pitanje koje mnoge muči i u svakodnevnici, a to je ići ili ostati.

  Glumac Alban Ukaj rekao je da je više puta imao priliku otići u inostranstvo, ali ga je uvijek nešto držalo ovdje, ili poslovne obaveze ili ljubav, ali da svakako smatra da se treba boriti i ostati ukoliko ima najmanje šanse za to.

  Takmičarski program Susreta završava se večerašnjom predstavom „Osama – kasaba u Njujorku“ beogradskog Zvezdara teatra, autora Vladimira Kecmanovića i reditelja Darka Bojića. Predstava se igra u Domu kulture sa početkom u 19:30 sati.

  Prateći program

  U okviru pratećeg programa Susreta, jučer je u Domu kulture predstavljena knjiga „Nova češka drama“ autora Hasana Zahirovića i Adise Zuberović.

  Riječ je o antologiji koja obuhvata 12 autora koji su izdvojeni kao veoma zanimljivi dramski pisci.

  „Nova češka drama“ rođena je nakon raspada Čehoslovačke 1993. godine, ali su se autori, prilikom odabira drama koje će uvrstiti u svoj zbornik, vratili do Baršunaste revolucije, u period 1989. godine, zbog ekspanzije drama Vaclava Havela.

  Prateći program je nastavljen, također jučer u Domu kulture, druženjem publike sa glumcem Svetozarom Cvetkovićem.

  Predstavljajući publikaciji pod nazivom „Glumačka igra Svetozara Cvetkovića“, autor Srdjan Vukadinović je istakao da je Cvetković „čarobnjak pozornice“.

  U publikaciji je obrađen obiman pozorišni, filmski i televizijski angažman Cvetkovića koji se, pored glume, bavio i produkcijom, a radi i kao profesor.

  Prateći program Susreta završava se večerašnjim druženjem sa glumicom Svetlanom Bojković, koje će biti upriličeno u Domu kulture sa početkom u 18 sati.

  Foto: Otisak.ba

  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  94 − ninety one =