Supervizor za Otisak: Dalje finansiranje ne smije se dovoditi u opasnost

  Neusvajanje budžeta do kraja marta bi dovelo do ozbiljne krize sa dalekosežnim posljedicama, što ne služi nikome, naglasio je u intervjuu supervizor za Brčko Dennis Hearne.

  "Usvajanje budžeta za 2018. je neodložni prioritet" [Ustupljeno Otisku]

  Razgovarao: Adis Mujdanović

  Prvi zamjenik visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) i supervizor za Brčko distrikt Dennis Hearne (Denis Hern) upozorio je u invervjuu za Otisak.ba da se dalje finansiranje svih budžetskih korisnika ove lokalne zajednice, uključujući i pružanje usluga građanima, ne smije dovoditi u opasnost.

  Kazao je da je usvajanje budžeta za 2018. godinu neodložni prioritet, naglasivši da bi neusvajanje budžeta do kraja marta dovelo do ozbiljne krize sa dalekosežnim posljedicama, što ne služi nikome.

  • S obzirom na to da se u prošli četvrtak navršilo 18 godina od zvanične uspostave Distrikta, možete li se osvrnuti na ovaj period i iznijeti Vaše mišljenje o trenutnom stanju u ovoj lokalnoj zajednici i očekivanjima u budućnosti?

  – Osamnaesta godišnjica Brčko distrikta je podsjetnik kako je težak put prošao Distrikt od ratom razrušenog grada do primjera multietničkog suživota i tolerancije koji je inspiracija za druge. Ovo je dokaz da se istinska opredijeljenost za napredak, konstruktivan pristup i dobra saradnja zaista isplate. Ponosan sam što je OHR (Kancelarija visokog predstavnika) dio tog napretka.

  Naravno, situacija u BiH, uključujući i Brčko, daleko je od idealne. Brčko nije imuno na probleme koji postoje u drugim dijelovima zemlje. Ti problemi se najčešće prenose sa jedne sredine na drugu. Također postoje problemi koji su karakteristični za Brčko. Najbolji odgovor na obje ove situacije je zadržavanje fokusa na reformama i njihova ubrzana implementacija.

  Usvajanje budžeta za 2018. i usvajanje ključnih projekata iz oblasti infrastrukture su hitni prioriteti. Također je potrebno osigurati održivi angažman u oblasti vladavine prava, ekonomskog okruženja i obrazovanja. Isto tako očekujem angažiran pristup u oblasti borbe protiv korupcije. Nadam se da će usvajanje antikorupcionih zakona i novog zakona o budžetu – kojeg trenutno priprema Direkcija za finansije uz podršku OHR-a – pomoći naporima koji se odvijaju kako bi se postigli ovi ciljevi. Svi želimo da Brčko i dalje ostane uspješan primjer.

  • Postoji problem sa funkcioniranjem vlasti u ovoj lokalnoj zajednici, posebno nakon zaleđivanja supervizije. Da li je zaleđivanje supervizije bila ispravna odluka i postoji li ikakva šansa da se, ukoliko se stanje pogorša, ona ponovo aktivira?

  – Iako je supervizor odlučio da suspendira svoje svakodnevne aktivnosti, režim supervizije je još uvijek tu. Kao što sam rekao tokom svog obraćanja na ceremoniji obilježavanja 8. marta, u svom svojstvu supervizora, i dalje namjeravam štititi stabilnost i održivost Brčkog od izazova koji dolaze izvana i iznutra. Nadalje, OHR nastavlja podržavati Distrikt u njegovom daljnjem napredovanju na temeljima dosadašnjeg napretka. Održavamo redovne kontakte s rukovodstvom Distrikta, a spremni smo da osiguramo svoju stručnu i političku podršku kada
  god je to potrebno.

  Uz to, Tribunal još uvijek postoji. Tokom 2012. godine, supervizor je obavijestio predsjedavajućeg arbitra da je postignut značajan napredak u procesu implementacije Konačne odluke, ali da nije u mogućnosti da informira Tribunal da su ispunjeni uslovi za njegovo zatvaranje. To je još uvijek tako.

  • Skupštinska većina u Brčkom trenutno ima problem sa nedovoljnim brojem predstavnika Hrvata za donošenje određenih odluka, između ostalog i usvajanje budžeta, o čemu bi se zastupnici trebali izjasniti krajem ovog mjeseca. Iako postoji dovoljan broj hrvatskih predstavnika u opoziciji, koji su većina unutar ove etničke grupe, najavljuje se da će o budžetu glasati dva Hrvata, što se protivi Statutu Distrikta. Prema našim saznanjima, obavili ste razgovore sa glavnim akterima u ovom slučaju. Koji je Vaš stav po tom pitanju?

  – Usvajanje budžeta za 2018. je neodložni prioritet. Ukoliko se budžet ne usvoji do kraja marta, kada ističe privremeno finansiranje, sve isplate iz budžeta bit će suspendirane. Drugim riječima, plaće, subvencije, socijalna zaštita i druge isplate, sa izuzetkom otplate duga, bit će odmah obustavljene. To bi dovelo do ozbiljne krize sa dalekosežnim posljedicama, što ne služi nikome.

  Vjerujem da će svi zastupnici u Skupštini pokazati političku mudrost i odgovornost u vezi sa ovim i nastaviti da rade u najboljem interesu javnosti. Dalje finansiranje svih budžetskih korisnika, uključujući i pružanje usluga građanima, ne smije se dovoditi u opasnost.

  • Dogradonačelnik Distrikta Anto Domić nastavlja sa svojim ispadima, o čemu je Otisak više puta pisao. Posljednji tekst – na ovom linku. Očito je da time narušava međuetničke odnose u ovoj multietničkoj lokalnoj zajednici, ali takve njegove ispade za sada niko nije, osim medija i manjeg broja javnih aktera, javno osudio i pokrenuo pitanje njegovog razrješenja sa funkcije na kojoj predstavlja sve građane Distrikta. Iz priloženog teksta se može vidjeti da takvi ispadi traju već nekoliko godina. Vaše mišljenje?

  – Kada obavljaju svoje mandate, političari treba da budu svjesni kako njihova retorika i njihovi potezi utječu na građane. U svojim dosadašnjim kontaktima sa zvaničnicima Distrikta, nisam nailazio na prepreke ili veće probleme. Zvaničnici Brčkog pokazali su političku hrabrost i odlučnost da riješe neke od najhitnijih problema. Očekujem da će ispuniti svoja obećanja i spreman sam pružiti im podršku koja bude trebala.

  [Ustupljeno Otisku]

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ seven = one