More

  Supervizor za Jonothan Mennuti rekao svoje: Zatvoreno poglavlje za promjenu čelništva u Brčkom!

  - Advertisement -

  Skupština Distrikta zaključila je razmatranje posljednje inicijative za promjenom u političkom čelništvu Distrikta. Rasprava je provedena na uredan i profesionalan način. Pošto je ovo poglavlje sada zatvoreno, Distrikt se treba ponovo fokusirati na tekuće projekte i suštinske prioritete koji vode Brčko dalje na putu napretka, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Jonathan Mennuti.

  Premda su ove procedure uobičajeni dio demokratskog procesa, iznimno je važno da one ne ometaju ključni posao, a to je pružanja usluga građanima Distrikta. Sve stranke u Skupštini Distrikta, bilo da su u vladajućoj koaliciji ili u opoziciji, imaju zajedničku odgovornost da stvore povoljno okruženje za kontinuirane reforme i razvoj infrastrukture. Politička odgovornost, aktivno učešće i jedinstvena posvećenost zajedničkom cilju ostvarenja prosperiteta i dalje su ključni za postizanje ove vizije.

  Kako bi se ubrzali konkretni pomaci na terenu, vlasti moraju načiniti brže i odlučnije korake, uključujući ispunjavanje svojih obaveza u vezi s projektima koje finansiraju  EBRD i Svjetska banka, kako bi se osiguralo održivo i pouzdano vodosnabdijevanje, implementirale ekološki prihvatljive prakse upravljanja otpadom i ojačale mjere zaštite od poplava. Ista hitnost i posvećenost potrebni su za ispunjavanje obaveza koje proizlaze iz javno-privatnog partnerstva, kako kada su u pitanju već potpisani ugovori, tako i za stvaranje preduslova za privlačenje potencijalnih budućih investitora.

  U smislu veće odgovornosti organa vlasti, moraju se provesti zakonodavne reforme kako bi se poboljšala transparentnost trošenja budžetskih sredstava. Istovremeno, tijela za borbu protiv korupcije i sukoba interesa moraju neometano sarađivati sa organima za provođenje zakona i pravosudnim tijelima kako bi proveli politiku nulte tolerancije na korupciju.

  Dugoočekivana reforma javne uprave i državne službe mora se ubrzati kako bi se osigurala veća odgovornost i bolje pružanje javnih usluga za dobrobit građanki i građana Brčkog.

  Napredak Brčkog je u prošlosti privlačio pažnju i hvalu. Kako koračamo naprijed, moramo vidjeti kontinuiranu posvećenost u Distriktu, zajedničku viziju, te istinsku opredijeljenost za reforme. Zajedno možemo nastaviti da stvaramo putanju ka svjetlijoj, prosperitetnijoj budućnosti za sve, zaključio je supervizor Mennuti, navedeno je u saopćenju za javnost iz OHR-a.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty eight + = fifty three