Supervizor za Brčko: Strpljenje, solidarnost, disciplina i zajedništvo su ključni za zaustavljanje COVID-a 19

Supervizor za BDBiH Michael Scanlan (Foto: Arhiva)

Strpljenje, solidarnost, disciplina i zajedništvo će biti od ključnog značaja za savladavanje krize uzrokovane covidom-19 u narednim sedmicama, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Michael Scanlan.

„Duboko me rastužila vijest o prvom smrtnom slučaju uslijed covida-19 u Brčkom i želim izraziti svoje saučešće porodici preminulog. Ova tužna činjenica nas podsjeća na to koliko teške posljedice mogu biti.

Covid-19 je nevidljiva prijetnja koja nas sve ugrožava. Jedini način da zaštitimo sebe, svoje najmilije, prijatelje, komšije i cjelokupnu zajednicu je da se strogo pridržavamo mjera socijalnog distanciranja i da ostanemo u izolaciji ukoliko je to neophodno.

To će biti još teže kada nas proljetno vrijeme i sunčani dani budu mamili da izađemo iz kuća, posebno za porodice s malom djecom, kao što i sam dobro znam. Ali sada je od suštinskog značaja da učinimo sve da se ne zarazimo i ne prenosimo koronavirus.

Ukoliko se širenje zaraze zaustavi i izbjegne izbijanje bolesti, ovu ćemo krizu prebroditi brže i bez novih žrtava. Ukoliko se ne zaustavi, zdravstveni sistem će biti opterećen, kriza će se nastaviti, a ekonomski poremećaji će biti veći.

Vlada i Skupština Distrikta i svi javni službenici u Brčko Distriktu su napravili odličan posao, kako po pitanju hitnih mjera tako i kroz stvaranje uslova za ublažavanje ekonomskih posljedica. Pozivam ih da ostanu fokusirani i predani, da podrže jedni druge i nastave služiti kao primjer svakom građaninu Distrikta da urade ono što se od njih očekuje. Niko ne tvrdi da je dugoročno distanciranje i izoliranje jednostavno. Ali ukoliko se širenje koronavirusa zaustavi, bit će sasvim dovoljno prilike da uživamo u ljetu i da se vratimo poslu na otvaranju dobrih radnih mjesta u privatnom sektoru u Distriktu i poboljšanju kvaliteta života za sve. Uvjeravam vas da se ja pridržavam pravila, skupa sa mojom porodicom i svim kolegama u OHR-u. Slijedimo upute i nadam se da će svi u Brčkom nastaviti da to čine za dobrobit cjelokupne zajednice,“ zaključio je supervizor. 

Autor: OHR