More

  Supervizor za Brčko: Mora postojati nulta tolerancija prema zloupotrebi sistema

  - Advertisement -

  U četrdeset i prvom, posebnom, izdanju Otiska puls plus urednik i voditelj emisije Željko Lazarević razgovarao je sa zamjenikom visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i supervizorom za Brčko Michaelom Scanlanom.

  Iako je Scanlan i ranije davao intervjue domaćim medijima, uključujući i Otisak, ovo je prvi put da je šira javnost dobila priliku putem video emisije bliže se upoznati s njegovim likom i djelom i, prije svega, njegovim stavovima o ulozi koju ima u razvoju Distrikta.

  Ja sam neko ko je posljednjih šezdeset godina vezan za ovo područje“, objasnio je Scanlan, dodavši da je na ovim prostorima još od vremena bivše Jugoslavije, jer mu je i otac bio diplomata.

  Volim ovaj dio svijeta“, oduševljeno je zaključio.

  O sebi je još dodao da ima suprugu i devetogodišnjeg sina koji su također s njim bili u Brčkom.

  Objasnio je da mu je vodilja kroz posao, u formalnom smislu, jasan mandat koji mu nalaže da kao supervizor bude odgovoran za implementaciju finalne odluke koja će osigurati da Brčko distrikt i njegove institucije funkcionišu efikasno i da budu samoodržive, te da to „entiteti poštuju i podržavaju“.

  Neformalni odgovor je da osoba mora imati optimizam, viziju i povjerenje u ljude“, dodao je on.

  Istaknuo je da je Brčko posjetio više od četrdeset puta i da je kroz te posjete uvidio šta grad može postati. Mišljenja je da je budućnost Brčkog upravo u rukama građana i njegovih lidera, ali da je potrebno da oni sami žele neku promjenu.

  Vi to možete“, poručio je.

  Na Lazarevićev komentar da se za posljednjih dvadeset godina u Brčkom nije mnogo radilo na izgradnji infrastrukture, supervizor je odgovorio najavivši značajne projekte: rekonstrukciju mosta, modernizaciju luke i izgradnju autoputeva.

  Brčko će biti u centru najrazvijenije saobraćajne mreže u ovom dijelu BiH i ovoga regiona“, najavio je Scanlan.

  Unatoč pokazanom optimizmu, Scanlan je priznao da je „Brčko zaista skrenulo s puta u zadnjoj dekadi“.

  Posebno se osvrnuo na problem korupcije, kazavši da se susretao s pojedincima koji su tvrdili da su protiv takvih praksi, ali da su i sami iskorištavali određene situacije u svoju korist. Dodao je da kod takvih osoba vlada stav da je njihova situacija specifična i jedinstvena.

  Međutim, Scanlan je jasno poručio da „mora postojati nulta tolerancija prema zloupotrebi sistema“ i da „nema izuzetaka“.

  Moraju postojati transparentnost, vrlo jasno definisane procedure i pravila za sve, to je ono što je recept“, podcrtao je.

  Kočnica razvoja u Distriktu je i ogromna javna uprava – složili su se Lazarević i Scanlan. Usporedbe radi, Lazarević je od gosta zatražio da objasni koliki je budžet grada iz kojeg dolazi i koliko je građana zaposleno u upravi.

  Scanlan je objasnio da je budžet njegovog grada nešto malo manji od brčanskog, oko 100 miliona dolara, i da uprava ima manje od 1000 zaposlenika, s tim da je naglasio da nemaju javno zdravstvo.

  Rješenje za nagomilanu upravu supervizor vidi u uvođenju elektroničkih usluga koje bi istovremeno smanjile i korupciju.

  Smanjenjem javne uprave ostaje više novca za kapitalne investicije, za poboljšanje obrazovanog sistema, za ulaganje u infrastrukturu koja privlači investitore, za osiguranje boljeg sistema javne zdravstvene zaštite i nabavku potrebne opreme“, objasnio je.

  Dodao je da je posljedica ovakvih promjena rast privatnog sektora u kojem bi se zaposlili ljudi iz javne uprave i da bi ti poslovi bili „dobro plaćeni poslovi“.

  To je recept, svi pobjeđuju“, kazao je Scanlan.

  Ispričao je kako je njegovoj supruzi i sinu bilo neobično što u Brčkom nisu imali priliku da odu u kino, dodavši da Brčaci ne bi trebali prelaziti granicu ili vozati se u druge gradove da bi otišli na bazene ili pogledali neki film.

  Poslije pesimističnih refleksija na ono što Brčkom nedostaje, Scanlan je pokušao razgovor zaključiti optimističnom anegdotom, ispričavši da se nedavno sreo s tročlanom mladom porodicom koja mu je poručila „da je došlo vrijeme za život u Brčkom“.

  Istaknuo je da i sam dijeli takvo mišljenje i još jednom podvukao da je ključ u rukama građana i lidera Brčkog, dodavši da je preuzimanje funkcija u vlasti potrebno posmatrati kao privilegiju, a ne povlasticu.

  Iako njegov mandat još uvijek traje, on se osvrnuo na svoj dosadašnji rad i naglasio da je pomaganje ovoj lokalnoj zajednici za njega, upravo, privilegija.

  Mogu bez ikakve sumnje reći da sam imao veliku čast, sreću i privilegiju što mi je pružena ova mogućnost da pomognem zajednici Brčko distrikta. (…) Bit ću ponosan da kažem da sam bio dio tih procesa“, poručio je supervizor za Brčko Michael Scanlan.

  Autorica: Emina Osmić Hajdarević
  Cijela emisija
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img