Supervizor pozdravio nastavak davanja prioriteta borbi protiv koronavirusa u Brčkom

  Supervizor za BDBiH Michael Scanlan (Foto: Arhiva)

  Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Michael Scanlan pozdravio je usvajanje budžeta Brčko Distrikta za 2020. godinu prije isteka privremenog finansiranja i u skladu sa Zakonom o budžetu usvojenim u decembru.

  „Omogućavanje neometanog finansiranja i neprekidnog funkcioniranja institucija Distrikta predstavljaju ključni doprinos sveobuhvatnim naporima kako Distrikta tako i BiH na suprotstavljanju krizi uzrokovanoj koronavirusom. Nadalje, usvajanjem budžeta i zakona o njegovom izvršenju stvorena je osnova za izdvajanje gotovo 40 miliona KM koji će biti iskorišteni za prevenciju, ali i ublažavanje i medicinskih i ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa. Treba također istaći da je – na prijedlog Vlade Distrikta – Skupština Distrikta danas raspravljala o mjerama pomoći privredi u ovim vanrednim okolnostima, čime je postala prvo zakonodavno tijelo u BiH koje se pozabavilo tim pitanjem.“

  „Želim pohvaliti predstavnike vlasti Distrikta jer su pokazali liderstvo, odgovornost i posvećenost dobroj upravi i dobrobiti građana. Dali su pozitivan primjer drugim nivoima, uključujući i organe vlasti na državnom nivou koji trebaju učiniti isto i hitno usvojiti budžet bh. institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu,“ dodao je supervizor.

  Pored izdvajanja neophodnih sredstava i donošenja ciljanih mjera, supervizor Scanlan je podvukao i značaj tijesne suradnje i koordinacije svih nivoa vlasti u kriznim vremenima. Nažalost, u Brčkom su ove sedmice potvrđeni prvi slučajevi covida-19.

  Supervizor je pozvao sve institucije i građane da strogo slijede upute nadležnih organa i medicinskih stručnjaka.

  Informiran i odgovoran pristup je od suštinskog značaja te je supervizor ponovio da on sâm, skupa sa visokim predstavnikom i cjelokupnim osobljem OHR-a, poštuje savjete stručnjaka budući da će trebati još nekoliko sedmica da se utvrdi stvarni opseg širenja koronavirusa u Bosni i Hercegovini.

  Supervizor je pozvao kako građane tako i zvaničnike da održe pozitivnu atmosferu i rade zajedno u ovim teškim vremenima.

  U tom smislu, pozdravio je jučerašnju izjavu predsjednika Odbora „STUDEN & CO Holdinga“ Ilije Studena u Brčkom da „Bimalov“ agroindustrijski kompleks posjeduje neophodne sirovine za neometanu opskrbu cijele zemlje uljem i šećerom za najmanje šest mjeseci.

  Supervizor je također pozvao one institucije i zvaničnike koji nisu direktno uključeni u borbu protiv koronavirusa da nastave raditi u svojim oblastima, koliko je to moguće i u skladu sa uputama za sprečavanje izlaganja zarazi, na dobroj upravi, razvoju infrastrukture i reformama u privatnom sektoru koje će predstavljati osnovu za ubrzani oporavak brčanske privrede nakon krize uzrokovane covidom-19.

  Autor: OHR

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × nine = eighty one