More

  Supervizor Hearne razgovarao sa predstavnicima brčanske zakonodavne vlasti

  Na sastanku su razmijenjene informacije o aktuelnoj političkoj situaciji, a teme razgovora bile su i pitanja ekonomije, privrednog razvoja Distrikta i intenziviranja reformskih procesa

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  U brčanskoj Skupštini danas je održan sastanak novoimenovanog supervizora za Brčko distrikt i prvog zamjenika visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Dennisa W. Hearnea sa predsjednikom i potpredsjednikom Skupštine Esedom Kadrićem i Ivicom Filipovićem.

  [Otisak.ba]
  Na sastanku su razmijenjene informacije o aktuelnoj političkoj situaciji, a teme razgovora bile su i pitanja ekonomije, privrednog razvoja Distrikta i intenziviranja reformskih procesa, saopćeno je iz skupštinske Službe za odnose s javnošću.

  Kadrić je izrazio zadovoljstvo susretom i posebno spremnošću supervizora Hearna da pomogne u rješavanju pitanja i problema koji postoje u Distriktu.

  “Drago mi je da ćemo u budućnosti imati više ovakvih kontakata i razgovora i da će supervizor Hearn češće boraviti u Brčkom. Uvjeren sam da će nam njegovo veliko diplomatsko, ali i iskustvo u operativnom rješavanju problema biti od velike koristi“, rekao je predsjednik Kadrić.

  Hearne je danas prisustvovao i na svečanom otvaranju 1. Biznis foruma Brčko distrikta.

  Sastanak sa predstavnicima izvršne vlasti

  Hearne je od jučer u prvoj zvaničnoj posjeti ovom gradu.

  On je u Gradskoj vijećnici razgovarao sa gradonačelnikom Brčkog Sinišom Milićem i zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem.

  Nakon sastanka Gradonačelnik je medijima kazao da se nada da će odnos sa sa novim supervizorom biti u interesu građana Distrikta. Nezaobilazna tema je bila i aktuelna situacija u Brčkom i njegove perspektive.

  “Konstatovano je da je ostvaren određeni napredak u razvoju distrikta Brčko, ali da postoje šanse koje se još uvijek ne koriste na adekvatan način i da je neophodno preduzeti dodatne napore kako bismo stvari u distriktu Brčko pokrenuli u pozitivnom pravcu”, rekao je Milić.

  Zabrinutost supervizora

  Supervizor Hearne je izrazio opredjeljenje na očuvanju stabilnosti i održivosti Distrikta, uz aktivno sudjelovanje vezano za dešavanja u Brčkom. Također je izrazio zabrinutost trenutnom situacijom u Brčko distriktu i negativnog utjecaja koji ona može imati na rad i postignuća institucija Distrikta.

  “Svi se moramo suočiti sa politikom na svim nivoima, ali ne smije se dozvoliti da se zasjeni napredak i odgovornost prema građanima. Vlada mora da radi u interesu građana”, rekao je Hearne.

  Hearne je podsjetio da je Distrikt nekada bio pozitivan primjer u BiH te stoga treba uložiti napore kako bi to bio i u budućnosti, tim više što ovaj grad ima izlaz na jedinu međunarodnu riječnu luku u BiH.

  “Mislim da je vrijeme da se ta prednost iskoristi mudro i produktivno, a razvoj luke i drugih ključnih projekata je vrlo bitan za taj napredak”, rekao je Hearne.

  Dobrodošlica Inzka

  Visoki predstavnik Valentin Inzko izrazio je dobrodošlicu američkom diplomati, Dennisu W. Hearneu, koji je preuzeo dužnost novog prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko distrikt, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika [OHR] 10. oktobra.

  “Sjedinjene Američke Države su još jednom pokazale i potvrdile svoju odlučnost i neprekidnu podršku implementaciji mira u Bosni i Hercegovini, kao i mom uredu, imenovanjem iskusnog američkog diplomate s izuzetnom karijerom, Dennisa Hearnea. Zadovoljstvo mi je izraziti dobrodošlicu gospodinu Hearneu na poziciju mog prvog zamjenika u OHR-u. Uvjeren sam da ćemo zajednički dati značajan doprinos i pomoći Bosni i Hercegovini da postigne svoj zacrtani strateški cilj priključenja evroatlantskim integracijama”, rekao je tada visoki predstavnik.

  Biografija novog supervizora

  Prije dolaska u Bosnu i Hercegovinu, Hearne obavljao je dužnost zamjenika šefa misije u Američkoj ambasadi u Afganistanu. Prije toga je bio viši savjetnik američkog državnog podsekretara za politička pitanja, ambasadora Thomasa A. Shannona.

  Kako je saopćeno iz OHR-a, Hearne ima bogato iskustvo na području Zapadnog Balkana, gdje je u periodu između 1993. i 1996. godine radio u Hrvatskoj i BiH. Nakon toga je u periodu od 1996. do 1998. godine radio za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

  U diplomatsku službu stupio je 1985. godine, a radio je u Brazilu, Portugalu, te imao nekoliko mandata u okviru Ureda za evropska i evroazijska pitanja State Departmenta i Ureda za političko-vojna pitanja.

  Dennis W. Hearne porijeklom je iz Sjeverne Karoline. Na Nacionalnom vojnom koledžu stekao je magisterij iz nacionalne sigurnosne strategije, a diplomirao je na Wake Forest univerzitetu. Govori portugalski i učio je službene jezike zastupljene u Bosni i Hercegovini. Sedam puta je bio dobitnik nagrade za vrhunske počasti State Departmenta, a američka vojska dodijelila mu je medalju za izuzetnu civilnu službu.

  Fotoreporter: Kenan Ibrišimović
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five × = fifteen