Supervizor: Brčko ima najveći budžet po glavi stanovnika u BiH, ali mladi ljudi odlaze

Na sastanku sa predsjednikom Skupštine Esedom Kadrićem, kao i sa Zijadom Nišićem iz Stranke za BiH i Zoranom Kokanovićem iz Socijalističke partije, Supervizor je naglasio važnost usvajanja zakona o fiskalnoj transparentnosti tokom jeseni, uključujući i novi zakon o budžetu, koji bi se primjenjivao pri izradi budžeta za 2020. godinu.

Scanlan i Kadrić (Foto: OHR)

Novinar: Adis Mujdanović

Prvi zamjenik visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i supervizor za Brčko distrikt BiH Michael Scanlan jučer i danas se sastao sa zvaničnicima i predstavnicima političkih stranaka u ovoj lokalnoj zajednici, u okviru mjesečnih konsultacija sa vodećim političkim akterima.

Kako je saopćeno iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR), na sastanku sa predsjednikom Skupštine Esedom Kadrićem, kao i sa Zijadom Nišićem iz Stranke za BiH i Zoranom Kokanovićem iz Socijalističke partije, Supervizor je naglasio važnost usvajanja zakona o fiskalnoj transparentnosti tokom jeseni, uključujući i novi zakon o budžetu, koji bi se primjenjivao pri izradi budžeta za 2020. godinu.

Scanlan i Kokanović (Foto: OHR)

– Na svim svojim sastancima, podsjetio sam političare da je napredak moguć, ali samo kada je javni interes osnovni prioritet, iznad drugih uskih interesa, a to počinje od načina na koji se troši budžet – rekao je Scanlan.

Scanlan i Nišić (Foto: OHR)

Ekonomski rast

Scanlan i Hadžajlić (Foto: OHR)

On se također sastao sa direktoricom Privredne komore Sanelom Hadžajlić, kako bi razgovarao o radnim grupama koje s organima vlasti trebaju biti uspostavljene ove jeseni, kako bi izradile nacrt zakona, koji pogoduju ulaganjima i uvode standarde za pružanje javnih usluga, potrebnih za privlačenje investitora, osiguranje rasta preduzetništva i otvaranje novih, dobro plaćenih radnih mjesta.

Scanlan u Boderištu (Foto: OHR)

– Ekonomski rast zahtijeva i stabilno snabdijevanje električnom energijom. Supervizor je bio impresioniran radnim modelom lokalno proizvedene “zelene” energije u Boderištu, koji je financirala Vlada Češke Republike, a implementirala nevladina organizacija “Posavina bez mina”. Skupština Distrikta ima šansu da brzo djeluje u pogledu zakonskih mjera koje je USAID u julu prezentirao poslanicima Distrikta, u vezi s načinom na koji se može promovirati pozitivno okruženje za ulaganje u održivu “zelenu” energiju – navedeno je u saopćenju.

Scanlan u Boderištu (Foto: OHR)

Odlazak mladih

U pogledu odlaska mladih, a Brčko je jedan od gradova koji u tome prednjači, Supervizor je želio čuti mišljenje predstavnika tri najveće vjerske zajednice: glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Mustafe-efendije Gobeljića, pravoslavnog sveštenika Predraga Ćirkovića i dekana Dekanata u Brčkom, velečasnog Damira Ivanovića.

Foto: OHR

Supervizor se sastao i sa Damirom Radenkovićem, predsjednikom nevladine organizacije “Vermont,” kako bi se informirao o strategijama za zaustavljanje ovog rastućeg trenda koji ugrožava budućnost Brčkog.

Scanlan i Radenković (Foto: OHR)

– Ovakav trend odlaska trebalo bi da bude zvono za uzbunu za sve u Brčkom. Kako se to može dešavati u zajednici koja ima najveći budžet po glavi stanovnika u BiH? To pitanje svi građani Brčkog trebaju postavljati zvaničnicima koje su izabrali. Gdje su odluke o ulaganju budžetskih sredstava u poboljšanje usluga koje se pružaju građanima, za privlačenje domaćih i stranih ulagača da osiguraju zapošljavanje ili izgradnju infrastrukture u Distriktu? Svaki segment društva igra ulogu u izgradnji Distrikta kao dinamične zajednice u kojoj mladi žele da ostanu, rade i podižu porodicu. Prije svega, to je obaveza izabranih zvaničnika Brčkog. To su kriteriji po kojem bi ih glasači trebali ocjenjivati na narednim lokalnim izborima.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

2 + two =