More

  Suljagić na konferenciji posvećenoj genocidu u Srebrenici: Moramo preuzeti odgovornost za sebe

  spot_imgspot_img

  Robert F. Kennedy Human Rights, jedna od vodećih svjetskih organizacija za pitanja ljudskih prava i strateškog parničenja koje bi vlade pozvale na odgovornost za kršenja ljudskih prava, uključila je program edukacije o genocidu u Srebrenici u redovne aktivnosti “Speak Truth to Power” koje realiziraju sa novim generacijama studenata i istraživača iz cijelog svijeta.

  Karen Robinson, direktorica programa za edukaciju o ljudskim pravima u Robert F. Kennedy Human Rights, pozdravila je rad Memorijalnog centra i postignute napore.

  “Zajedno možemo kroz naš obrazovni program o ljudskim pravima kombinovati pričanje priča i interaktivno učenje kako bi sljedećoj generaciji pružili konkretne znanje koje će im trebati za stvaranje promjena i unapređenje ljudskih prava”, poručila je Robinson.

  Sevde Güleryüz, moderatorica susreta, dala je uvodne informacije o kontekstu genocida u Srebrenici, prije nego je prepustila riječ direktoru Memorijalnog centra Emiru Suljagiću.

  “Završili smo sa pravnom verzijom historije. Sada smo u situaciji gdje doslovno imamo 200-300 priča koje su dio sudskih arhiva. No, historija je puno šira, ali je istovremeno malo manje ‘elegantna’. Iskustvo nas uči da moramo ustati za sebe, te da prestanemo biti žrtve – ili barem ne samo žrtve. Važno je da preuzmemo odgovornost za sebe, da napišemo historiju, da prepričamo lične priče, da intervjuišemo stotine svjedoka, da osiguramo da priča ostane zapisana”, dodao je Suljagić.

  Na pitanja studenata iz cijelog svijeta, direktor Memorijalnog centra Srebrenica je poručio da nove generacije moraju biti posvećene saznavanju i učenju o stvarima oko njih.

  “Moja poruka generacijama koje dolaze jeste da otkrivaju svijet, da postoji svijet izvan ovog našeg malog svijeta, gdje se dobre stvari dešavaju i te dobre stvari su nešto vrijedno borbe. Naučite više o mjestu gdje živite, istražite svoje talente, saznajte i učite”, zaključio je Suljagić.

  Klix.ba//Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  four + one =

  Čitano

  Povezani članci