Sukob veterana i specijalaca ispred Parlamenta FBiH

  Zastupnici federalnog Parlamenta evakuisani na sporedni ulaz nakon što je došlo do sukoba između specijalaca i veterana.

  Ispred Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u utorak je došlo do sukoba policije i manje grupe predstavnika ratnih veterana iz Federacije koji su pokušali ući u zgradu gdje je trebala da počne vanredna sjednica Parlamenta, nakon čega su zastupnici evakuisani na sporedni ulaz Parlamenta, javlja Al Jazeera, prenosi Otisak.ba.

  Nezadovoljni su što se na dnevnom redu sjednice nisu našli zakoni u vezi sa njihovom populacijom. Od vlasti u FBiH traže objavljivanje jedinstvenog registra, posebni novčani dodatak i ukidanje finansiranja veteranskih organizacija.

  Kako izvještava Al Jazeera, veterani su pokušali ući u zgradu Parlamenta jer ih niko od zastupnika nije primio na razgovore, kao što je ranije bilo najavljeno. Dodaje da su oformili tim od pet predstavnika, ušli u zgradu, gdje su čekali u holu i na kraju razgovarali samo sa policijskim službenicima. Kada su izašli iz zgrade, to su prenijeli drugima veteranima koji su onda nagrnuli na ulaz.

  “Veterani pokušavaju proći koridor specijalne policije. I ranije su pokušali i dobili batine, došlo je do direktnog fizičkog obračuna, nekoliko je dobilo batine pendrecima, jednom veteranu je majica potpuno pocijepana, i nju su okačili na drvo kao znak da se tu desilo nasilje”, javlja Al Jazeera.

  Stotinjak demobilisanih boraca iz Federacije BiH okupili su se ispred zgrade Parlamenta FBiH.

  Grupe veterana u Federaciji Bosne i Hercegovine uoči Dana nezavisnosti BiH, prvog marta, blokirale su više magistralnih cesta i mjesta. Nekadašnji pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine te HVO-a tada su blokirali ceste u Zenici i još nekoliko mjesta u srednjoj Bosni, kod Tuzle i cestu Sarajevo – Konjic, a u Sarajevu su blokirali sjeverni ulaz u grad.

  Nakon blokade cesta, premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da dva od tri zahtjeva veterana ne treba adresirati Vladi FBiH, a treći se treba zajednički riješiti na svim nivoima vlasti u ovom entitetu.

  On je istakao kako je FBiH ukinula izdvajanja za boračka udruženja, te kako taj zahtjev treba ići na kantone i općine na koje Vlada FBiH nema utjecaja, te kako se Vlada slaže da to treba ukinuti.

  Kada je riječ o registru o borcima, Novalić je naveo kako je FBiH tek uradila Registar korisnika davanja, kako je entitet ubacio sve podatke, ali ne i općine i kantoni.

  Što se tiče naknada, on je istakao kako one pripadaju FBiH i kako će se entitet pobrinuti unutar svojih granica da se riješi.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty three − = fifty one