More

  Šuga se pojavila i među učenicima osnovnih škola!

  U jednoj banjalučkoj osnovnoj školi registrovana je pojava šuge među učenicima, zarazne kožne bolesti koja izaziva svrab.

  z Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Banjoj Luci potvrdili su da su prošle sedmice obavili vanredan sanitarno-higijenski nadzor u jednoj školi, nakon što su od njih zaprimili prijavu o pojavi šuge.

  U školi su zabilježena dva slučaja Scabiesa. U pitanju su djeca koja ne idu u isti razred – rekli su iz Doma zdravlja.

  Napominju i da je sanitarno-higijensko stanje u školi zadovoljavajuće.

  Pored ove zvanične potvrde, roditelji tvrde da se isto oboljenje ovih dana pojavilo još i u nekoliko vrtića. Podsjetimo da je prije samo mjesec dana šuga registrovana i kod učenika Gimnazije.

  Šuga je parazitarno oboljenje, koje dovodi do karakterističnih promjena na koži, a liječi se preparatima po preporuci nadležnog doktora.

  Ovu bolest građani uglavnom povezuju sa lošim higijenskim i životnim uslovima, pa su mnogi u nevjerici da se takva zaraza širi i u 21. stoljeću.

  Ljekari ipak poručuju da je šuga i danas rasprostranjena širom svijeta, a od ove bolesti mogu oboljeti ljudi svih socioekonomskih nivoa, bez obzira na pol, uzrast, rasu ili nivo i standard lične higijene.

  Epidemije se češće javljaju u uslovima kolektivnog smještaja, kao što su predškolske ustanove, starački domovi, socijalne ustanove ili u vidu porodičnih epidemija. Članovi porodice su u visokom riziku od zaražavanja. Važno je istovremeno liječiti i članove porodice – navode iz Doma zdravlja Banja Luka.

  Iz HES podsjećaju da dva puta godišnje obavljaju redovne sanitarno-higijenske nadzore u svim osnovnim i srednjim školama, prilikom kojih dostavljaju uputstva o djelovanju pri pojavi zaraznih bolesti. U slučaju pojave zarazne bolesti HES obavlja i vanredni sanitarno-higijenski nadzor.

  Mjesec dana inkubacije

  Simptоmi bоlеsti јаvljајu sе četiri dо čak šest nеdеljа nакоn zaražavanja, a za to vrijeme osoba nema nikakve tegobe, pa zarazu može lako prenijeti na druge. Šuga se obično širi dužim kontaktom kože na kožu, korištenjem odjeće, peškira ili posteljine koju koristi zaražena osoba.

  Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty four ÷ = nine

  Čitano

  Povezani članci