Sudžuka fest u Brčkom

Autor: Vlada Brčko distrikta BiH

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić danas je u zgradi Vijećnice primio organizatore prvog međunarodnog festivala sudžuke u Brčkom pod nazivom „Sudžuka fest“.

U razgovoru s organizatorima gradonačelnik je podržao ovu manifestaciju. On je najavio da će pomoći u afirmaciji ovog festivala i istakao da se nada da će festival prerasti u tradiciju.

„Mnogo me raduje ovaj potez i vidjet ćemo koje su dodatne mogućnosti da se podrži ovaj projekat. Nadam se da će ovo postati i tradicionalni festival jer Distrikt ima proizvođače sudžuke u kojima postoji veliki potencijal“, kazao je Kadrić.

Koordinator „Voćnog kluba“ Brčko distrikta BiH Savo Lukić kazao je da Brčko zaslužuje da dobije jedan ovakav festival i da mu je drago što su gradonačelnik Brčko distrikta BiH i Vlada prepoznali napor organizatora.

On je naglasio da se prvi međunarodni festival sudžuke organizuje s ciljem unapređenja kvaliteta sudžuke.

 „Mi danas imamo pedesetak uzoraka iz BiH, Srbije i Hrvatske gdje ćemo vidjeti šta se sada trenutno nalazi na tržištu. Također, mi ćemo danas imati i ocjenjivanje sudžuke od strane dr. sc. Sabine Operte uz pomoć tima ocjenjivača. Nije bilo potrebno puno razmišljati za ovu ideju jer mi ovdje u Brčkom imamo veliku tradiciju kada je u pitanju proizvodnja sudžuke posebno još kada znamo da je ovdje bila jedna vrlo ozbiljna prerađivačka mesna industrija s vrhunskim kvalitetom“, kazao je Lukić.

Organizator prvog međunarodnog festivala sudžuke „Sudžuka fest“ je „Voćni klub“ Brčko distrikta BiH.