Sudjelovanje Župnog zbora Presvetog Srca Isusova iz Brčkog u Banja Luci

Autorica: Sanja Matijević - Župni zbor Brčko

Na poziv vlč. Žarka Vladislava Ošapa, i u ime župe Pohoda BDM u Banja Luci kojom upravlja, Župni zbor Presvetog Srca Isusova iz Brčkog je boravio u dvodnevnoj posjeti ovoj župnoj zajednici prigodom obilježavanja misijske nedjelje u okviru projekta pod nazivom Misijsko djelovanje vjernika i župnih zborova u župnim zajednicama.

Ova mala, ali vrijedna župna zajednica, ističe vlč. Žarko, nastoji u svojim aktivnostima sudjelovati u različitim projektima na području Banjalučke biskupije, a i šire dajući tako svoj doprinos životu s drugima i ujedno potičući na međusobnu potporu u različitim sferama ljudskog života.

Jedno od tih područja djelovanja je i ono pastoralno u našim zajednicama koje u gradskim sredinama sačinjavaju brakovi različitih vjeroispovijesti i gdje je potrebno uložiti truda u očuvanju kršćanskih vrijednosti i tradicije uz poštivanje tuđe slobode izbora. Na području toga misijskog pastorala su pozvani svi vjernici u župnoj zajednici, a posebno članovi župnih zborova kao bliži suradnici župnika.

U svome govoru nazočnima, vlč. Damir Ivanović, župnik župe Brčko je upoznao nazočne sa trenutnim načinom shvaćanja misionarskog poslanja u svijetu te poteškoćama s kojima se vjernici i članovi župnih zborova susreću:

„Ranjenost neuspjesima, neuzvraćenom pažnjom, ljubavlju, ravnodušnošću i nijemim promatranjem onoga što se događa izaziva u ljudima, pa i u nama samim vjernicima sve češće stav koji nije kršćanski, nije Kristov – ohladimo jedni prema drugima u komunikaciji, izražavanju pomaganju i suosjećanju. (…) Zato je važno u obiteljima, zajednicama vjernika, zborovima imati osjećaj potpore, svijesti da i svi mi učestvujemo u poslanju, da smo potpora jedni drugima u različitim nastojanjima.”

U tom duhu i papa Franjo u poruci za svjetski dan misija 2020. godine  piše slijedeće: „Poziv na poslanje je poziv da iziđemo iz sebe samih zbog ljubavi prema Bogu i bližnjemu. To je prilika za solidarnost, služenje, posredovanje. Poslanje koje Bog povjerava svakome od nas pomaže da se oslobodimo od straha i zaokupljenosti samima sobom i shvatimo da pronalazimo sami sebe kada se darujemo drugima”.

Završavajući svoje izlaganje, vlč. Damir je pozvao da budemo zrake svjetlosti u ljudskim životima kao što je to svojevremeno zapisao svećenik i pjesnik Izidor Poljak:

Neću da moji dani proteku mračni
U tihu ulijevajući se rijeku vječnosti.
Kuda koračam, hoću da bacam
Snopove zlatne svjetlosti.

U prijepodnevnim satima, 18. listopada Župni zbor iz Brčkoga je animirao sv. Misno slavlje te je nakon sv. Mise održan i koncert Župnog zbora iz Brčkog u župnoj crkvi. Ujedno, ovo je bila prilika upoznati nazočne sa društvenim životom grada Brčkog, njegovim posebitostima i nastojanjima kao samom župom Brčko u sklopu koje djeluje Župni zbor Presvetog Srca Isusova.

Domaćini su svoje goste iz Brčkog upoznali sa svojom poviješću i problemima s kojima se susreće ova mala župna zajednica. Tom prigodom je vlč. Žarko, u zgusnutom rasporedu i želji da što više pokaže gostima, sa članovima zbora obišao katedralu sv. Bonaventure, samostan trapista Marija Zvijezda te svetište sv. Male Terezije u Presnačama kod Banja Luke.

Za nadati se kako će ova suradnja, koju je podržao i gradonačelnik Siniša Milić uroditi plodom te ćemo u budućnosti imati priliku našim gostima uzvratiti gostoprimstvo i uživo ih upoznati s našim Gradom i njegovim društvenim i kulturnim događanjima.