Suđenje za ubistvo Edina Zejćirovića počinje 15. jula

  Foto: Facebook

  Po optužnici Tužilaštva Brčko distrikta BiH, koja Suana Halilovića, Samida Šabanovića, Nihada Hukića i Suvada Djedovića tereti da su da su 17. novembra prošle godine oteli i na svirep način lišili života Edina Zejćirovića, Osnovni sud u Brčkom održao je juče statusno ročište.

  U prisustvu tužioca Tužilaštva, optuženih i njihovih branilaca, sud je utvrdio termine predstojećih ročišta za glavni pretres, od kojih će se prvo naredno održati 15. jula u 12.30. sati.  

  Pretres bi tada trebao započeti čitanjem optužnice Tužilaštva Distrikta, koja optužene tereti za krivična djela ubistva, na svirep način i otmice počinjene u sastavu grupe.  

  Podsjetimo, nakon intenzivne i sveobuhvatne istrage, Tužilaštvo Distrikta podiglo je optužnicu protiv Halilovića, Šabanovića, Hukića i Djedovića za krivična djela ubistva (iz člana 163 stav (2) tačka 1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) iotmice (iz člana 177 stav (2) Krivičnog zakona) i dostavilo je Osnovnom sudu na daljnje nadležno postupanje.

  Tužilaštvo ih ovom optužnicom tereti da su 17. novembra 2019. godine, od oko 18,30 pa do 22,00 sata, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, u sastavu grupe oteli i potom do smrti pretukli i mučili oštećenog Zejćirovića.

  Pošto je optužnica potvrđena pred Osnovnim sudom, a zatim održano i ročište na kojem su optuženi negirali krivicu, određeno je statusno ročište radi zakazivanja glavnog pretresa i određivanja dinamike suđenja s ciljem efikasnijeg toka postupka.

  U prisustvu tužioca Tužilaštva, optuženih i njihovih branilaca, Sud je juče utvrdio termine predstojećih ročišta, od kojih će se prvo naredno održati 15. jula u 12.30. sati.

  Pretres bi tada trebao započeti čitanjem optužnice, a zastupanjem optužbe Tužilaštvo bi tokom suđenja moglo izvesti blizu tri stotine dokaza dostavljenih uz optužnicu.

  Kao daljnji datumi suđenja planirani su 30. jul, 27. avgust i 15. septembar 2020.godine.

  Autor: Tužilaštvo Brčko distrikta BiH